Sa sjednice Savjeta

I Vojska će čuvati granice od ilegalnih migranata


Vojska Crne Gore u 2020. godini uputiće svoje pripadnike na sedam međunarodnih vježbi
Edit

Predsjednik Milo Đukanović predsjedavao je današnjom sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost, na kojoj je razmotren predlog i donijeta Odluka o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore radi podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja 2020. godine.

Nakon razmatranja, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, donesena je i Odluka o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u 2020. godini. 

“Vojska Crne Gore u 2020. godini uputiće svoje pripadnike na sedam međunarodnih vježbi. Odluka je donijeta na osnovu preuzetih obaveza kao članice NATO, procesa pristupanja EU, regionalnih inicijativa, planova bilateralne saradnje i potreba Vojske Crne Gore za određenim sadržajima obuke i vježbi, a u cilju daljeg razvoja vojnih sposobnosti tokom 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Članovi Savjeta upoznati su, kako se dodaje, sa aktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama u 2019. godini i Informacijom u vezi sajber aktivnosti koje je naša država sprovodila u toku 2018. i 2019. godine. Savjet je zaključio da nadležna ministarstva nastave rad na razvoju kapaciteta za zaštitu i odgovor na prijetnje i aktivnosti iz sajber i hibridnog domena.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Pored Đukanovića, u radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Vlade Duško Marković. Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

Source link

Preporučeno za vas