I dalje bez datuma za novi Prostorni plan Crne Gore

I dalje bez datuma za novi Prostorni plan Crne Gore


Sa današnje sjednice, Foto: Printscreen YouTube

Sa današnje sjednice, Foto: Printscreen YouTube

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković – Đurović kazala je, na današnjem konsultativnom saslušanje na temu:„Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori“, da se ukupne politike prostornog planiranja moraju hitno redefinisati.

“Stanje u prostornom planiranju je neodrživo”, rekla je ministarstka na sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostornog planiranje.

Na nju su pred nje pozvani i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kao i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ali umjesto njih prisustvuju njihovi saradnici.

Novaković Đurović nije dala precizne rokove kada će biti donesen novi Prostorni plan Crne Gore (PPCG) i novi Zakon o planiranju prostora i izgradnje objekata.

“Ako treba da pređemo preko rokova to ćemo i uraditi zbog kvaliteta”.

Ona je kazala da su pripremili izmjene postojećeg zakona kako bi produžili važenje planskih dokumenata i kako u oktobru ne bi došlo do haosa u toj oblasti.

“Izmjene idu na sljedećoj sjednici Vlade”, poručila je Novaković-Đurović.

Ana Novaković Đurović
foto: Printscreen YouTube

Navela je da će naredne nedjeje otvoriti proces izrade novog zakona.

Što se tiče Plana generalne regulacije (PGR) kazala je da je situacija kompleksna jer je prethodno rukovodstvo ministarstva raskinulo ugovor sa timom koji je trebao da izradi plan.

“Mi sljedeće sedmice imamo sastanak sa tim timom, jer sadašnji ugovor ističe 31. jula i mi u narednim danima treba da nađemo rješenje u vezi sa aneksom ugovora…”

Navela je da će struka voditi glavnu riječ kada je u pitanju oblast prostornog planiranja.

Državni sekretar u ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Damir Davidović poručio je da je ovo jedno od najkompleksnijih pitanja u zemlji, a da će to ministarstvo pružiti svu neophodnu podršku kada je u pitanju izrada planskih dokumenata, posebno kada je u pitanju strategija razvoja turizma.

Dragan Otašević, generalni direktor direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede naveo je da cilj tog ministarstva da obezbijediti pravilno korišćenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, kako bi se smanjila konverzija zemljišta iz poljoprivrednog u nepoljoprivredno.

Đurović: U oktobru može doći do planskog kolapsa

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović, koji je inicijator saslušanja, kazao je da je PPCG već trebao da bude donošen prije dvije godine.

“Ovim dokumentom se dugoročno planira razvoj svih funkcija i djelatnosti na prostoru države u cilju njenog razvoja i prosperiteta. Ovo je nakon Ustava najvažniji dokument u Crnoj Gori”, rekao je Đurović i dodao da ovaj dokument obuhvata saobraćaj, infrastrukturu, migracije stanovništvo…

On je istakao da je za izradu potreban validan popis stanovništva, te da je hitno potrebno donijeti novi Zakon o planiranju i izgradnju objekata, koji je potrebno podijeliti na tri zakona, jer je postojeći rogobatan.

On je podsjetio na hronologiju ovog problema.

Ukazao je na recesiju hrane i energenata, te da se mora raditi na razvoju poljoprivrede.

On je kazao ministarki Novaković Đurović da je došla u trenutku kada je rok za važeći prostorni plan tri-ćetiri mjeseca, a da u tom periodu mora donijeti mnoge zakone.

“Ako se to ne desi čini mi se da u oktobru dolazi do planskog kolapsa u Crnoj Gori”, rekao je Đurović.

On je pitao i kako će se PPCG završiti do kraja godine kao što je rekla rukovoditeljka tima za izradu Svetlana Jovanović.

“Koja je to magija”, upitao je Đurović.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas