Sa suočeljavanja predsjedničkih kandidata: Milanović i Grabar Kitarović

Hrvatska danas bira: Milanović ili Grabar Kitarović


Pravo glasa ima 3,86 miliona birača u Hrvatskoj i inostarnstvu, što je 5,4 hiljade više u odnosu na prvi izborni krug
Edit

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima učestvuju Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) i Zoran Milanović (SDP).

Pravo glasa ima 3,86 miliona birača u Hrvatskoj i inostarnstvu, što je 5,4 hiljade više u odnosu na prvi izborni krug.

Državna izborna Komisija pozvala ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na glasanje, prenosi agencija Hina.

Potpredsjednica Komisije, Vesna Fabijančić Križanić, pozvala je birače da izađu na glasanje i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba da bude.

Ona je naglasila je da će izbori biti sprovedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

„Sigurna sam da će i drugi izborni krug biti sproveden profesionalno i na transparentan način kao što je sproveden i prvi“, rekla je Fabijančić Križanić.

Za drugi izborni krug je sve spremno, odštampani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, a glasanje počinje u sedam, a završava se u 19 sati.

Istočna Australija prva će otvoriti birališta za izbore, već u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Anđelos u nedjelju u 16 sati, po našem vremenu.

Drugi krug, sedmih predsjedničkih izbora pratiće 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, Državna izborna Komisija objaviće u 20 sati, a ažuriraće ih će ih svakih pet minuta, umjesto svakih deset, kako je to bilo u prvom krugu.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabraće se u drugom krugu, jer u prvom, 22. decembra niko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Source link

Preporučeno za vas