Kolinda Grabar-Kitarović

HRT pred nedjeljne predsjedničke izbore: Grabar-Kitarović pobjeđuje, ali tek u drugom krugu


Da su izbori bili u vrijeme ispitivanja, treći bi bio kandidat desnice, popularni pjevač Miroslav Škoro, za koga bi glasao 20,7 odsto birača
Edit

Tri dana uoči predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, objavljeno je da anketa među biračima ukazuje će biti i drugog kruga glasanja.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je, po najnovijoj anketi, uz to večeras javila da će se u drugom krugu nadmetati sadašnja predsjednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović i bivši premijer, socijaldemokrata Zoran Milanović.

Mjesečno istraživanja agencije “Promocija plus”, rađeno od 13. do 17. decembra, pokazuje da Grabar-Kitarović osvaja 28,3 odsto glasova, a kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) 26,6 odsto.

Da su izbori bili u vrijeme ispitivanja, treći bi bio kandidat desnice, popularni pjevač Miroslav Škoro, za koga bi glasao 20,7 odsto birača.

Po tom istraživanju, u drugom krugu pobjeđuje Grabar-Kitarović. Ona bi tada osvojila 49 odsto glasova, a Milanović 46,9 odsto.

Neodlučno je bilo 4,1 odsto ispitanih.

Po analizi, Škoro bi u slučaju da prođe u drugi krug, pobijedio Grabar Kitarović s 3,6 odsto glasova više (Škoro 48,7 odsto, Grabar-Kitarović 45,1 odsto), a Zorana Milanovića bi – kada bi njih dvojica bili u drugom krugu – pobijedio s 5,6 odsto (Škoro 50,2 odsto, Milanović 44,6%), prenosi HRT.

Od ukupno 11 kandidata koji će učestvovati na nedjeljnim predsjedničkim izborima, još bi samo evroposlanik i bivši sudija Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić osvojio značajniji broj glasova, oko sedam odsto. Svi ostali su ispod tri odsto.

Anketa je rađena na uzorku od 1.400 ispitanika, a sprovedena je prema načelu “cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica”.

HRT je naveo da je statistička greška samo plus/minus 2,62 odsto, a nivo pouzdanosti 95 odsto.

Source link

Preporučeno za vas