Hongkong

Hongkong zbog protesta i previranja ušao u tehničku recesiju


Prema predviđanjima privredna aktivnost Honkonga će bilježiti pad 2019. godine, pošto se ne vidi kraj nemirima
Edit

Hongkong je, kako je saopštila vlada te poluatonomne oblasti, ušao u tehničku recesiju pošto je privredna aktivnost pala drugo tromesječje za redom, jer je ova oblast pritisnuta zajedničkim uticajem američko-kineskog trgovinskog rata i antivladinih protesta koji traju više od četiri mjeseca.

Bruto domaći proizvod Hongkonga pao je za 3,2 odsto u tromesječju od jula do septembra u odnosu na prethodno tromesečje kada je bilježio pad od 0,4 odsto, što označava tehničku definiciju recesije, prema preliminarnim vladinim podacima. 

U odnosu na treći kvartal prošle godine privredna aktivnost je pala za 2,9 odsto, a ti podaci su najslabiji u ovom azijskom finansijskom centru od 2008. i početka globalne finansijske krize. Posebno su pogođeni maloprodaja, turizam, saobraćaj.

Prema predviđanjima privredna aktivnost Honkonga će bilježiti pad 2019. godine, pošto se ne vidi kraj nemirima. Demonstranti su povremeno onesposobljavali glavnu infrastrukturu, zatvarali aerodrom, podzemnu železnicu, glavne puteve i tunele. Državni željeznički operater MTR zaustavlja večernje saobraćanje podzemnje željeznice nekoliko sati ranije nego obično, čime se dalje smanjuje potrošnja. Nekad uobičajeni kineski kupci ispred luksuznih radnji su nestali. Radnje sa nakitom nemaju kupce, a jedan krojač sopstvenim novcem plaća svoje zaposlene.

Source link

Preporučeno za vas