Haradinaj pisao Mogerinijevoj: Odluka o taksama bila neizbežna

Haradinaj pisao Mogerinijevoj: Odluka o taksama bila neizbežna


U odgovoru na njen jučerašnji zahtev da Priština odmah odustane od povećanja taksi za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, Ramuš Haradinaj u pismu navodi:

"’Republika Kosovo’ već dugi niz godina pokazala je veliko strpljenje u suočavanju sa sve većim neprijateljstvom i provokacijama. Naknade nametnute 18. novembra su neizbežni rezultat takvih radnji", naveo je Haradinaj u pismu koje je Mogerinijevoj uputio preko šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove.

Kako su preneli prištinski mediji, Haradinaj je u pismu pozvao međunarodnu zajednicu da podrži poštovanje međunarodnih sporazuma.

Odluka o povećanju taksi za 100 odsto je, kaže Haradinaj, odgovor na "tekuću destruktivnu akciju Srbije i Bosne i Hercegovine, koje pokušavaju da podriju suverenitet Kosova".

Inače, pismo iste sadržine, Haradinaj je poslao i svim, kako navodi, akreditovanim ambasadorima u Prištini.

"Kosovska vlada poziva predstavnike EU kao posrednike u dijalogu između Kosova i Srbije da prisili Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da ispune svoje obaveze prema zemljama Cefte i drugim sporazumima", naveo je Haradinaj.

Dodao je da "Srbija, uz podršku Bosne i Hercegovine, dosledno i aktivno pokušava da ugrozi bezbednost, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova".

Optužio je Srbiju da krši, kako je naveo, obavezne pravne i političke norme, uključujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa.

"Ove akcije su ugrozile ključne bezbednosne interese ‘Republike Kosovo’", tvrdi Haradinaj i kao primer poslednjih takvih akcija Beograda navodi pritisak na zemlje da povuku priznanje kosovske nezavisnosti.

Navodi i "uspešni pokušaj Srbije da sabotira kandidaturu za članstvo Kosova u Interpolu u čemu ju je podržala BiH", kao i, kako tvrdi, "fizički napadi koje srpska strana ignoriše, na prevozna sredstva Kosova i građana Kosova, koji koriste teritoriju Srbije za tranzit u druge delove Evrope".

"Srbija i BiH više puta prekršile Cefta sporazum" 

Haradinaj tvrdi da su razlozi za uvođenje ove protivpravne mere i "hapšenje, pretnje i druga krivična dela koja se preduzimaju protiv pripadnika kosovskih snaga bezbednosti iz reda srpskog naroda".

Navodi i da Beograd krši sporazum o učešću Prištine u regionalnim organizacijama i inicijativama "nepriznavanjem zvaničnih predstavnika Kosova (uključujući i članove parlamenta, ministre i visoke predstavnike vlade Kosova) pravo na učešće na događajima organizovanim u Srbiji i Bosni i Hercegovini".

Tvrdi i da je Srbija odgovorna za to što su "kosovske sportske federacije i umetnici lišeni prava na učešće na međunarodnim takmičenjima".

Smatra da su Srbija i BiH više puta prekršile Cefta sporazum i nisu reagovale na žalbe koje je pokrenula Priština, kao i da je Beograd namerno odbacio "sporazum o integrisanom upravljanju granicama, odbijajući da koristi granične kapacitete finansirane iz EU, uzrokujući 12 miliona evra u donatorskom finansiranju za Kosovo".

"Srbija odbija da poštuje sporazume o carinskim procedurama, uključujući i one koji se odnose na carinske pečate. Kao rezultat toga, proizvodi iz Srbije ulaze na Kosovo bez plaćanja carine i PDV-a, što lišava Kosovo prihoda i omogućava borbu protiv konkurencije drugih proizvoda sa srpskim", navodi se u pismu Haradinaja.

Tvrdi i da "roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine – posebno hrana i građevinski materijal – dobija dodatnu državnu pomoć nezakonito i nalazi se ilegalno na Kosovu, što dodatno remeti domaće tržište".

Haradinaj, između ostalog, tvrdi da kosovski proizvodi nemaju pristup srpskom i bosanskom tržištu ili se, kako navodi, suočavaju sa različitim netarifnim barijerama, koje u pismu taksativno navodi.Izvor

Preporučeno za vas