Akademija i ranije bila na udaru kritika: Handke juče u Stokholmu

Handke odbacio “prazna” pitanja o Miloševiću i Srebrenici


“Kažem vam da više volim anonimno pismo sa toalet papirom, nego vaša prazna i neuka pitanja”, rekao je pisac
Edit

Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, izjavio je  na konferenciji za novinare da više voli anonimne mejlove mržnje od pitanja o njegovoj podršci Slobodanu Miloševiću.

Izbor Švedske akademije je naišao na brojne kritike zbog Handkeove podrške nekadašnjem predsjedniku Srbije.

Pisac se sastao sa novinarima u Stokholmu, gdje će preuzeti nagradu.

Na pitanje da li prihvata da se u Srebrenici dogodio masakr, Handke je rekao da je od čitalaca dobio brojna pisma podrške nakon što je u oktobru dobio nagradu od devet miliona švedskih kruna, prenio je Rojters.

Dodao je, međutim, da je primio i jedno anonimno pismo u kojem se nalazio toalet papir sa, kako je rekao, nekom vrstom „kaligrafije izmeta“.

„Kažem vam da više volim toalet papir, anonimno pismo sa toalet papirom, nego vaša prazna i neuka pitanja”, rekao je Handke.

Peter Handke
Peter Handke(Foto: Reuters)

Handke (77) je dodao da želi da se zahvali čitaocima na pismima podrške, ali je odbio da govori o bivšoj Jugoslaviji.

„Ne želim da odgovorim ni na jedno vaše pitanje”, rekao je u obraćanju velikom broju novinara.

Rojters navodi da se u Stokholmu očekuju protesti u utorak, kada će švedski kralj uručiti nagradu Handkeu.

Švedska akademija je i ranije bila na udaru kritika zbog izbora laureata. Odluku 2016. da nagradi Boba Dilana mnogi su ismijali kao previše populističku, podsjeća Rojters.

Akademija je branila odluku da Handkeu dodijeli nagradu, rekavši da je jasno osudio masakr u Srebrenici, iako je prihvatila da je davao „provokativne, neumjesne i nejasne komentare u političkim pitanjima.“

Međutim, jedan od 18 članova akademije, rekao je juče da će u znak protesta bojkovati ovogodišnje ceremonije.

„Slaviti Nobelovu nagradu Peteru Handkeu bi bilo veliko licemjerje sa moje strane“, rekao je Peter Englund, koji je bio na čelu Akademije do 2015.

Handke je 1996. napisao esej „Pravda za Srbiju“ u kojem je stao na stranu Miloševićeve administracije. Tokom NATO kampanje bombardovanja 1999, Handke je otputovao u Beograd da izrazi solidarnost sa Miloševićem.

Govorio je na Miloševićevoj sahrani i takođe je izrazio podršku liderima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koji su proglašeni krivim za genocid u Srebrenici.

Pisac je u oktobru rekao da neće odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove prosrpske stavove.

„Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja“, rekao je tada Handke.

Source link

Preporučeno za vas