Gutereš

Gutereš razočaran ishodom konferencije o klimi


Generalni sekretar ZN kazao je da su delegati oko 200 zemalja postigli samo “minimalni kompromis”
Edit

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, rekao je danas da je razočaran ishodom konferencije UN o klimi (COP25) i da mu je žao zbog toga što je “propuštena važna prilika” jer su delegati oko 200 zemalja postigli samo “minimalni kompromis”.  

“Međunarodna zajednica propustila je važnu priliku da pokaže veće ambicije po pitanju smanjenja, prilagođavanja i finansiranja naspram klimatske krize”, rekao je Gutereš u saopštenju nakon sastanka koji je trajao duže od dvije nedjelje, ali je dodao da ne smije da se odustane i da on neće odustati.

Maratonska UN konferencija o klimi (COP25) završena je danas u Madridu sa minimalnim kompromisnim dogovorom i odlaganjem ključne odluke o regulisanju globalnog tržišta ugljenika za iduću godinu.

Dvonedeljna konferencija u Madridu trebalo je da se završi u petak ali je produžena u nastojanju da se postigne neki kompromis. Poslije dva dodatna dana i noći pregovora delegati su se konačno složili oko dogovora da novi, bolji planovi za smanjenje emisije štetnih gasova treba da budu spremni za konferenciju u Glazgovu sljedeće godine, prenosi BBC.

Sve zemlje će morati da objave nove obaveze o smanjenju štetnih gasova do sljedeće konferencije iduće godine u Glazgovu. Zemlje će morati da se pozabave jazom između onoga što nauka kaže da je potrebno da bi se izbjegle opasne klimatske promjene i onoga što se sada radi, što će, ako se nastavi, dovesti do toga da se limit za zagrijavanje planete pređe već u 2030-im.

Neslaganja oko drugih pitanja, uključujući tržište ugljenika, odložena su za sljedeće okupljanje.

Source link

Preporučeno za vas