Pejdž i Brin

Gugl: Osnivači kompanije se povlače iz rukovodstva


Lari Pejdž i Sergej Brin neće više rukovoditi svakodnevnim aktivnostima kompanije.
Edit

BBC

Osnivači Gugla Lari Pejdž i Sergej Brin najavili su da će se povući sa vodećih pozicija u kompaniji koja je vlasnik Gugla.

Pejdž se povlači sa mesta izvršnog direktora Alfabeta, a Brin sa mesta predsednika, ali će obojica ostati u odboru ove firme.

Direktor Gugla Sundar Pičai postaće i generalni direktor Alfabeta, navodi se u saopštenju.

Kompanija Alfabet je osnovana 2015. godine tokom restrukturiranja Gugla – internet giganta koji su Pejdž i Brin osnovali u garaži u Kaliforniji 1998. godine.

Ideja je bila da aktivnosti kompanije budu „odgovornije” jer je kompanija počela da se bavi i drugim oblastima poput dizajniranja automobila koji voze samostalno.

Pejdž i Brin su prešli iz Gugla u Alfabet kada je kompanija formirana rekavši da će se usredsrediti na pokretanje novih inicijativa.

U blogu objavljenom u utorak, Pejdž i Brin najavili su da se povlače iz svakodnevnog upravljanja kompanijom.

U zajedničkom pismu je rečeno da će oni ostati „aktivno uključeni kao članovi odbora, akcionari i suosnivači”, ali je navedeno i da je „došlo vreme da se pojednostavi struktura upravljanja”.

„Nikada nismo bili ljudi koji bi se držali upravljačkih pozicija, kad mislimo da postoji bolji način za vođenje kompanije. A Alfabetu i Guglu više nisu potrebna dva izvršna direktora i predsednik”, navodi se u njihovom pismu.

Oni su takođe izjavili da je vreme da „preuzmu ulogu ponosnih roditelja – nudeći savet i ljubav, ali ne i svakodnevno gunđanje” i da „nema bolje osobe” koja bi vodila kompaniju u budućnost od Pičaija. 

Google senior vice president of product Sundar Pichai delivers address during 2015 confernce

Getty Images

Sundar Pičai

Sundar Pičai ima 47 godina i studirao je inženjerstvo u Indiji. Studije je nastavio na Univerzitetu Stanford i Univerzitetu u Pensilvaniji u Sjedinjenim Državama. Zaposlio se u Guglu 2004. godine.

Pičai je rekao da je „uzbuđen” zbog promene. 

„Osnivači su svima nama dali neverovatnu šansu da utičemo na svet. Zahvaljujući njima imamo bezvremensku misiju, trajne vrednosti i kulturu saradnje i istraživanja zbog koje je uzbudljivo svakodnevno dolaziti na posao.

„To je snažan temelj na kojem ćemo nastaviti graditi. Jedva čekamo da vidimo kuda ćemo ići dalje i radujemo se nastavku putovanja sa svima vama”, rekao je Pičai. 

„Ponosni roditelji” kojima nije data potpuna moć 

Dejv Li, dopisnik iz Severne Amerike 

Ovo je najznačajnija promena u rukovodstvu Gugla od osnivanja kompanije i prvi put da ovaj dinamični duo koji čine Pejdž i Brin – legendarni partneri iz Silicijumske doline – neće imati rukovodeće uloge u kompaniji koju su osnovali.

U stvarnosti, međutim, firma tako funkcioniše već neko vreme – javno lice bili su Pičai i u manjoj meri Suzan Vodžiski, izvršna direktorka Jutjuba. Nakon ove najave to je potpuno jasno – Pejdž i Brin ne upravljaju kompanijom.

Ipak, iako par očigledno odustaje od upravljačkih dužnosti, to ne znači da odustaju i od uticaja. Njih dvojica kontrolišu 51 odsto glasova u odboru Alfabeta. Ovo se neće promeniti. Već su rekli da sebe vide kao „ponosne roditelje” kompanije i da će pratiti šta se dešava sa interesovanjem i pažnjom.

Ali ako budu mislili da tako treba – oni će moći da promene svaku odluku koju donese Pičai donese – uz malo više od roditeljskog „jer smo tako rekli”.

Pejdž je deseti najbogatiji čovek na svetu, a Brin 14, navodi se u časopisu Forbs. Njihovo bogatstvo procenjuje se na po 50 milijardi dolara.

Na listi ovog američkog poslovnog magazina, Alfabet se nalazi na 17. mestu najvećih kompanija na svetu sa tržišnom vrednošću procenjenom na 863 milijarde dolara.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Source link

Preporučeno za vas