Postoje pravosnažno utvrđene činjenice: Gorjanc Prelević

Gorjanc Prelević nazvala Dačićevu izjavu fašističkom


“Zastrašujuće je to što ministar države Srbije sporna pravila za utvrđivanje crkvene imovine u drugoj državi, tretira kao ‘borbu protiv srpskog naroda’, a srpskim državljanima koji se drznu da se s njima slože prijeti izbacivanjem iz državljanstva”
Edit

Izvršna direktorica nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević je izjavu ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića nazvala fašističkom, poslije koje bi on morao “ili sam da dâ ostavku ili da bude razriješen”.

Dačić je pozvao Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer “onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a da je pitanje da li oni koji podržavaju crnogorski režim i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo”.

“Sloboda misli i izražavanja dozvoljava svim građanima Srbije, bilo kog da su porijekla, da mišljenje o bilo čemu i imaju i da ga nemaju, kao i da mišljenje saopštavaju i ne saopštavaju. Ni mišljenje ni bilo šta drugo nema nikakvog uticaja na stečeno državljanstvo jer državljanin Srbije ne može biti lišen državljanstva. Otimanje državljanstva zbog stava o nekom pitanju protivno je ljudskim pravima i ‘evropskim principima i vrijednostima’ na kojima je Srbija zasnovana, sudeći po čl. 1 njenog Ustava. Sloboda vjeroispovijesti dozvoljava da se vjeruje kao i da se ne vjeruje. Srbija je svjetovna (sekularna) država – nijedna religija u njoj nije ni državna ni obavezna (čl. 11 Ustava). Prema tome, pitanje crkvene imovine građane, pa čak i one crnogorskog i srpskog porijekla, uopšte ne mora da interesuje. Zbog svega toga je sasvim zastrašujuće to što ministar države Srbije sporna pravila za utvrđivanje crkvene imovine u drugoj državi, tretira kao ‘borbu protiv srpskog naroda’, a srpskim državljanima koji se drznu da se s njima slože prijeti izbacivanjem iz državljanstva”, napisala je Gorjanc Prelević na svome FB profilu, prenosi pcnen. 

“Šta je sledeće, srpski narod su samo glasači SPS i SNS, ostalima da se otme državljanstvo?!”, dodala je ona.

Ona je kazala da ovim posebno brani “i pravo onih, danas izgleda sasvim rijetkih”, koji, kao ona, “nemaju sasvim izgrađen stav o tom zakonu i njegovim posljedicama, jer smatraju da je tema složena, jedna od onih koja se ne razumijeva lako, bez čitanja svih istorijskih i pravnih izvora koji su neophodni za utemeljen stav”.

Source link

Preporučeno za vas