Budva

Glavna gradska arhitektica Budve: Smanjite gradnju, ugrožena je budućnost djece


Glavna budvanska arhitektica Ana Samardžić zatražila podršku od odbornika i Carevića i predložila set pravila kojima je predviđeno i da se na pojedinim djelovima za trećinu umanji planirana izgradnja
Edit

Neophodno je umiriti procese urbanizacije, odnosno korigovati kapacitete i uslove plana, kako bi se razvoj budvanskog prostora usmjerio u pravcu odživog i realnog razvoja. Kada nas ne bude, prostor će još dugo živjeti za nama i kao takav biti svjedočanstvo o nama samima. Naša budućnost kao i budućnost naše djece je potencijalno ugrožena.

Tim riječima se predsjedniku Opštine Marku Batu Careviću i predstavnicima svih odborničkih klubova u budvanskom parlamentu obratila glavna gradska arhitektica Ana Samrdžić, zatraživši od njih podršku i objašnjenje na koji način da se primjenjuju dva kontroverzna planska dokumenta – detaljni urbanistički planovi “Budva centar” i “Bečići”, kojima je predviđeno da se na prostorima Budve i Bečića izgradi više od pet miliona kvadrata stambenog, apartmanskog, poslovnog i hotelskog prostora.

Samardžićeva je u dopisu dostavljenom na adrese svih odbornika predložila da Carević predloži, a potom lokalni parlament izglasa, set pravila oko načina primjene ova dva planska dokumenta, kojim je predviđeno i da se na pojedinim djelovima za trećinu umanji planirana izgradnja.

“Prepoznajući aktuelne probleme u oblasti uređenja prostora, sistem je uveo institut glavnog državnog arhitekte. Na ovaj način sistem je prvi put u crnogorskoj praksi, a već kao trend u svjetskoj praksi, intervenisao u cilju zaštite visokovrijednog crnogorskog prostora. Budva je imenovala vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekte u junu 2018. Imenovanje glavnog gradskog arhitekte je bio način depolitizacije i profesionalizacije lokalne uprave u Budvi. Iako često pogrešno interpretirano, naglašavam da nisam član, niti aktivista bilo koje partije, već se isključivo bavim svojom strukom na krajnje profesionalan način. Problem urbanizacije Budve je zajednički problem koji utiče na živote svih građana”, napisala je Samardžićka.

Naglašavajući da je tokom godinu i po obrađeno više od 600 zahtjeva za davanje saglasnosti na idejna rješenja, Samardžićka je kazala da je rad pratio “konstantan pritisak i otpor šire javnosti”.
“Sve vrijeme Služba je istrajavala na svom zakonskom zadatku, a to je uređenje najvrednijeg prostora države na stručan, savjestan i maksimalno profesionalan način. Razmatrajući idejna rješenja, posebno u posljednje vrijeme kada je stepen realizacije planskih dokumenata “Bečići” i “Budva centar” u apsolutnom porastu, Služba je pod brojnim prilivom novih rješenja, zauzela stručni stav da svi objekti koji svojim položajem, volumetrijom i odnosom prema okruženju ugrožavaju ambijent naselja i susjeda ne mogu dobiti saglasnost stručne službe”, istakla je Samardžićka.

Tvrdi da bi se realizacijom svih volumetrija iz idejnih rješenja trajno ugrozio kvalitet života stanovnika, ali i korisnika prostora Budve.
“Služba je u postupcima po zahtjevima stranaka, zahtjevala izradu budućih prostornih volumetrija, te rasporeda fizičkih struktura u neposrednom okruženju i dokazala da su udaljenosti između objekata neprimjerene, kao i neproporcionalne u odnosu sa javnim prostorima. Projektuju se objekti koji betoniraju parcele u stoodstotnoj površini, dok se zahtjevi za formiranje slobodnih, zelenih površina smatraju „uvredom” za projektanta i investitora. Nedostatak prirode, te prepoznatljivih javnih prostora u gradu koji svoju turističku privredu gradi upravo na jedinstvenoj ljepoti prirode i kulturnog naslijeđa, je nedostatak koji ugrožava i kvalitet samog turističkog proizvoda Budve”, navodi se u dopisu.

Planska izgradnja u prethodnom periodu, kako je navela, se odlikovala maksimalnom fleksibilnošću tumačenja planskih dokumenata u cilju osvajanja što većeg broja kvadrata.

“Kapacitet maksimalnih vrijednosti ovih DUP-ova je preko 5,5 miliona kvadratnih metara za skoro 80.000 korisnika. Molim da o svim ovim činjenicama razmislite odgovorno i donesete odluke u interesu svih nas, a posebno generacija poslije nas. Za ova dva planska dokumenta postoje zapisnici urbanističke inspekcije kojima se utvrđuju nepravilnosti u procedurama izrade. Pravno je sporno i vrijeme trajanja ovih planskih dokumenata”, zaključila je Samardžićka.

Pejović: Demokrate spremne da podrže

Vladajuća Demokratska Crna Gora, kako je naveo lider te partije u Budvi i šef odborničkog kluba Mijomir Pejović, spremna je da podrži predlog Samardžićke u parlamentu.

„Moram da potvrdim visok stepen podudarnosti sa stavovima koje sam primio u navedenom pismu. Sto se tiče Demokrata, to je kucanje na otvorena vrata jer smo mi u protekle tri godine prešli sa riječi na djela, kako u pogledu pružanja šansi nestranačkim ličnostima, a isto tako snažno se zalažući za drugačiju urbanističku viziju Budve, pokazujući otklon od prethodne devastacije, prožete brojnim pogubnim planovima. Krupni kapital, sumnjivi investitori sa ofšor ostrva mogli su da se uvjere u nepokolebljivost i odlučnost Demokrata. Uvidjeli su da sa nama nisu mogli da potpisuju sumnjive protokole “ nagrađujući nas vrtićima “ koji su trebali da nam bace prašinu u oči i da ne vidimo porijeklo njihovog prljavog novca. Pokazali smo i na primjeru DUP-a “Bečići” da čvrsto stojimo iza svog predizbornog programa i građani Budve to jako dobro vide“, kazao je Pejović za „Vijesti“.

Source link

Preporučeno za vas