Ilustracija

Gazprom će platiti Ukrajini 2.9 milijardi dolara


Iako je Evropa veoma zavisna o ruskom gasu (35 posto potrošnje), puno je manje zavisna o ukrajinskom tranzitu koji je u zadnjih petnaest godina smanjen za 40 posto nakon izgradnje gasovoda koji zaobilaze Ukrajinu
Edit

Velika ruska gas kompanija Gazprom saopštila je u subotu da pristaje platiti 2,9 milijardi dolara ukrajinskoj kompaniji Naftogazu kako bi prekinula dugotrajan spor na međunarodnom sudu.

Moskva i Kijev su ove sedmice postigli dogovor o produženju tranzita ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine. Postojeći ugovor ističe 31. decembra.

U okviru tog dogovora, izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler objavio je da je njegova grupacija pristala platiti novčanu kaznu u iznosu 2,6 milijardi dolara (2,9 milijardi s penalima), shodno odluci arbitražnog suda u Stokholmu iz februara 2018., prenose ruske agencije.

Po riječima Alekseja Millera, Naftogaz se u zamjenu obvezao da će povući sve druge tužbe podignute na međunarodnim sudovima.

“Naftogaz će 2,9 milijarda dolara dobiti” do kraja godine, izrazio je zadovoljstvo u Kijevu ukrajinski ministar za energetiku Oleksij Orjel potvrdivši da će Naftogaz odustati od drugih tužbi.

Dosad su loši ukrajinsko-ruski odnosi sprječavali sklapanje novog ugovora o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu. Ugovor se treba potpisati do 29. decembra.

Kijev, Moskva i Evropska unija pregovarali su i postigli dogovor o tome u četvrtak u Berlinu te u petak u bjelorsukom glavnom gradu Minsku.

Sporazumom se otklanja prijetnja novog gasnog rata koji je 2000-ih obilježio veze Ukrajine i Rusije. I postojeći ugovor je potpisan nakon prošle krize koja je početkom 2010. poremetila evropsko snabdijevanje gasom.

Iako je Evropa veoma zavisna o ruskom gasu (35 posto potrošnje), puno je manje zavisna o ukrajinskom tranzitu koji je u zadnjih petnaest godina smanjen za 40 posto nakon izgradnje gasovoda koji zaobilaze Ukrajinu.

Source link

Preporučeno za vas