G7 će prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju

G7 će prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju


Zvaničnici grupe G7 obećali su da će skupiti 600 milijardi američkih dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.

Američki predsjednik Džo Bajden i ostali zvaničnici G7 pokrenuli su Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i ulaganja, na svom godišnjem okupljanju u Šloss Elmau u južnoj Njemačkoj.

Bajden je rekao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) osigurati 200 milijardi dolara u obliku bespovratnih sredstava, saveznih fondova i privatnih ulaganja u idućih pet godina za podršku projektima u zemljama s niskim i srednjim dohotkom koji doprinose borbi protiv klimatskih promjena, poboljšanju globalnog zdravlja, jačanju ravnopravnosti spolova i digitalne infrastrukture.

On je dodao da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći od multilateralnih razvojnih banaka i državnih fondova.

“Želim biti jasan. Ovo nije pomoć ili milosrđe. To je ulaganje koje će se isplatiti svima”, rekao je Bajden, dodajući da će to omogućiti zemljama da “vide konkretne prednosti partnerstva s demokratijama”.

Evropa će u istom periodu mobilisati 300 milijardi dolara za izgradnju održive alternative kineskoj inicijativi Pojas i put koju je kineski predsjednik Si Đinping pokrenuo 2013. godine, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Na nama je da damo pozitivan i snažan investicijski impuls svijetu i pokažemo našim partnerima u svijetu u razvoju da imaju izbor i da namjeravamo istupiti u solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe”, rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare zajedno sa čelnicima Njemačke, Italije, Kanade, SAD i Japana.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson nijesu bili prisutni, ali i njihove zemlje učestvuju u inicijativi.

Kineska investiciona šema uključuje razvoj i programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog puta Puta svile od Azije do Evrope.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da je kineska inicijativa Put i pojas pružila malo opipljive koristi zemljama u razvoju.

Bajden je kao primjer ulaganja SAD-a istakao nekoliko vodećih projekata, među njima i projekt razvoja solarne energije u Angoli vrijedan dvije milijarde dolara uz potporu Ministarstva trgovine, američke izvozno-uvozne banke, kompanije AfricaGlobal Schaffer i projektanta Sun Africa.

Zajedno sa članicama G7 i EU, Vašington će pružiti tehničku pomoć od 3,3 miliona dolara Institutu Pasteur de Dakar u Senegalu za proizvodnju raznih vakcina.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) takođe će dati do 50 miliona dolara u idućih pet godina u globalni fond Svjetske banke za podsticanje dječje zaštite.

Friederike Roder, potpredsjednica neprofitne organizacije Global Citizen, rekla je da bi najavljena ulaganja mogla biti “dobar početak” prema većem angažmanu zemalja G7 u zemljama u razvoju.

Članice G7 prosječno izdvajaju tek 0,32 odsto njihovog bruto nacionalnog dohotka od obećanih 0,7 odsto za pomoć zemljama u razvoju, rekla je Roder.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas