Jedan od predmeta sa izložbe

FOTO Tutankamon se “vraća” u London: Izložba povodom velikog jubileja


Legenda o zlatnom faraonu opčinjava ljude širom svijeta otkad su njegovu grobnicu otkrili arheolog Hauard Karter i lord Karnarvon
Edit

Očekuje se da će egiptomanija uzeti mahu u Londonu kada najveća zbirka blaga iz grobnice egipatskog dječaka faraona Tutankamona posljednji put krene na turneju.

Tarek El Avadi, egiptolog i kustos izložbe u galeriji Sači, rekao je za Saj njuz “da svi u svijetu znaju za Tutankamona”, a ova “jedinstvena izložba” biće proslava 100. godišnjice od otkrića grobnice.

El Avadi je posljednjih 25 godina proučavao dječaka kralja i kaže da postoji mnogo razloga za neprestanu fascinaciju.

“Kao prva fascinanatna činjenice je priča o samom otkriću i količini blaga pronađenog u najmanjoj grobnici u dolini kraljeva. Ovo je jedina netaknuta kraljevska grobnica pronađena iz doba novog kraljevstva – rekao je on za Skaj njuz.

Legenda o zlatnom faraonu opčinjava ljude širom svijeta otkad su njegovu grobnicu 1922. otkrili arheolog Hauard Karter i lord Karnarvon.

El Avadi je rekao da je ovaj nevjerovatan arheološki pronalazak “zarobio srca ljudi širom svijeta”, prenosi Kliks.

“Kad je Hauard Karter pronašao grobnicu, svima je otvorio mogućnosti – ne samo za egiptologe – nego je otvorio prozor kroz koji se može pogledati u veličanstveni svijet faraona”, kazao je on.

Tutankamon je umro u 19. godini, na presto je došao sa samo devet godina i sahranjen je s najneobičnijim artefaktima koji je trebalo da mu pomognu u zagrobnom životu.

Decenijama služi kao inspiracija za sve, od arhitekture do umjetnosti i dizajna, a slika kralja prožimala je pop kulturu u cijelom svijetu.

Tutankamon je prvi put stigao u London 1970-ih, a rekordan broj posjetilaca, njih preko 1,5 miliona, otišli su u Britanski muzej da ga vide.

Džonatan Holms, umjetnički kritičar i pisac, za Telegraf predviđa da će i ovog puta biti slično uzbuđenje.

“To se čini jedinstvenom prilikom, posebno za globalnu publiku, da vide ove artefakte prije nego što zauvijek odu kući u Egipat. Ovo je posljednja turneja”, kazao je on.

Izložba pod nazivom Tutankamon – Blago zlatnog faraona otvara se u subotu u galeriji Sači i trajaće do 3. maja.

Source link

Preporučeno za vas