Merkel

“Forbsova” lista najmoćnijih žena: Merkel deveti put uzastopno broj jedan


Od žena iz regiona, među prvih 100 nalazi se premijerka Srbije Ana Brnabić
Edit

Angela Merkel, kancelarka Njemačke, deveti put uzastopno je prva na listi 100 najmoćnijih žena svijeta za 2019. koju je danas objavio američki časopis “Forbs”.

Na drugom mjestu “Forbsove” liste je nova predsjednica Evropske centralne banke i bivša generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, treća je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, a četvrta predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ovogodišnja lista najmoćnijih žena svijeta je opisana kao “zbirka podsticajnih osoba i inovatorki koje na svjetskoj sceni redefinišu tradicionalne sturkture moći i ostavlaju trajni uticaj na svaku industriju i sferu uticaja”, naveo je časopis na svom portalu.  

“One koriste svoju moć i platforme da se uspnu na ljestvicama globalnog biznisa, rješavaju najveće svjetske probleme, transformišu kulturne narative i ostvaruju značajne korake ka napredovanju ka jednakosti”, piše “Forbs”.

Od žena iz regiona, među prvih 100 nalazi se premijerka Srbije Ana Brnabić koja se po drugi put uzastopno nalazi na ovoj listi. 

Ona je zauzela 88. mjesto i tako napredovala za tri pozicije, jer je prošle godine bila 91.

Među pridošlicama na “Forbsovoj” listi je, na posljednjem, 100. mjestu, aktivistkinja iz Švedske, 16-godišnja Greta Turnberg koja se bori protiv klimatskih promjena.

Source link

Preporučeno za vas