Evropske integracije – posao za celo društvo

Evropske integracije – posao za celo društvo


Jadranka Joksimović je na 46. sednici skupštine Stalne konferencije gradova i opština navela da je ključna reč u procesu integracija koordinacija nacionalnog nivoa i lokala, te da je puna uključenost lokalne samouprave u skladu sa novim pristupom kohezivnoj politici koja se gaji u EU, a čiji je moto "Evropa bliže građanima".

"To se podudara sa onim što mi želimo, a to je da proces evropskih integracija bude proces razvoja cele Srbije", rekla je Joksimovićeva i dodala da lokalne samouprave ne čekaju instrukcije centralne vlasti, već da sami delotvorno primenjuju i sprovode nove standarde i zakone.

Ministarka kaže da je u ovoj fazi za Srbiju važno da učini sve kako bi građani i lokalne samouprave koristili novac iz fondova EU, a izbegli nekada nepotrebna zaduživanja.

Dodala je da smo mi, kada je u pitanju korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova bolji od svih u regionu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je reforma javne uprave jedan od tri stuba koji čine put za evropskoj budućnosti Srbije, te dodao da su lokalne samouprave "faktički noseći stub svih ovih reformi".

Ružić je naveo da je lokal orijentir od koga se dobijaju inputi koji pokazuju šta su problemi i izazovi. "Važna je i edukacija, a namera je da svaki službenik koji radi na lokalu svaki propis primenjuje na isti način", rekao je ministar.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je tokom 2018. godine EU stavila Zapadni Balkan na prioritetno mesto u svojoj agendi.

Kako kaže, važno je da lokal blisko sarađuje sa nacionalnim nivoom, a kada se zemlja priključi EU mora da ima javnu administraciju koja će biti efikasna, transparentna i koja će imati kapacitete da implementira zakone i koristi sredstva iz fondova.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da se Švedska zalaže za politiku proširenja, ali da je to proces "pun izazova".

"EU je i politički projekat, ne samo projekat blagostanja. Proces ka EU i u EU je stalan proces koji ne prestaje kada se uđe u EU, uvek postoje dileme kod građana, ali važno je ostati na tom putu", naveo je Lundin.Izvor

Preporučeno za vas