EU upozorila Prištinu da poštuje vladavinu prava


"Nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog su značaja u ovom kontekstu i moraju da se poštuju. EU pažljivo prati slučaj tužioca Eljeza Bljakaja", saopštila je Kancelarija EU u Prištini, a prenela Gazeta ekspres.

Kancelarija EU oglasila se nakon snažnih optužbi koje su pojedini političari i predstavnici pravosuđa izneli na račun Bljakaja, što je ta misija ocenila kao "direktno potkopavanje osnovnih principa vladavine prava".

Takve izjave deluju obeshrabrujuće na predstavnike pravosuđa koji se, kako se navodi, bave osetljivim i važnim slučajevima, poručeno je iz Kancelarije EU.

Poručuju i da optužnice koje čekaju razrešenje treba da budu procesuirane profesionalno, uz poštovanje vladavine prava, bez ikakvog uplitanja sa strane.

Bljakaj je u kosovskom pravosuđu istraživao sporne liste veterana tzv. OVK i tom prilikom je otkrio da je veliki broj njih, više od 19.000, nezakonito sebi obezbedilo takav status.

U otvorenom pismu, Bljakaj je optužio najviše predstavnike pravosudnih institucija da mu zbog tih nalaza prete, što je izazvalo žestoke kritike glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija i premijera Ramuša Hradinaja, koji ga je nazvao "lopovom".

Protest u Prištini, traže ostavke Haradinaja i Ljumezija  

Inače u Prištini je večeras održan protest i marš ka sedištima tužioca Aleksandra Ljumezija i Ramuša Haradinaja, a učesnici skupa zahtevali su njihove ostavke i proces usvajanja prava veta u kosovskom sudskom sistemu.

Protest je organizovalo civilno društvo pod sloganom "Razrešenje tužioca – Veting pravosuđa", koje je saopštilo da "nikom nisu dužni za omalovažavanje, nepoštovanje, krađe, pretnje", podsećajući da se tokom sukoba na Kosovu u Prištini "nije pio makijato", kako je rekao premijer Haradinaj, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Da li u vašem rečniku postoji malo poštovanja prema brojnim žrtvama ove zemlje, o gospodine sa kravatama. Ne tolerišemo da tužioci i neki drugi beže iz zemlje zato što su hteli da rade svoj posao. Pravosuđe ne treba da služi vladama, već zakonu i niko nije iznad zakona", rečeno je ovom prilikom.

Tokom protesta nosili su transparente na automobilima na kojima je pisalo "Idi Ljumezi" i "Nema države bez nezavisnog sudstva", preneli su prištinski mediji.

Kako se navodi, protestu su se pridružili i poslanici Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Ljumezija je bivši specijalni tužilac Eljeza Bljakaj optužio da je ometao istragu u predmetu lažnih veterana, da mu je pretio disciplinskim merama kada je kao svedoka u tom predmetu pozvao predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i za istragu u slučaju "Pronto" u kojem su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

Glavni tužilac Aleksandar Ljumezi je odbacio mogućnost ostavke pod pritiskom organizacija civilnog društva, a negirao je da je bilo pritiska na bivšeg tužioca Eljeza Bljakaja, koji je pre izvesnog vremena podneo ostavku zbog, kako se navodi, pretnji i ucena.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nazvao bivšeg tužioca Bljakaja "kradljivcem kokošaka", navodeći da slučaj Bljakaj rizikuje liberalizaciju viza za Kosovo. Izvor

Preporučeno za vas