Erdogan

Erdogan: Turska će u januaru poslati vojsku u Libiju


“Stavićemo zakon o slanju trupa u Libiju na dnevni red čim parlament počne da radi. Zakon će biti usvojen 8. ili 9. januara”, rekao je Erdogan članovima njegove vladajuće AK stranke
Edit

Turska će poslati vojsku u Libiju, na zahtjev Tripolija, već narednog mjeseca, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Pošto postoji poziv, prihvatićemo ga. Stavićemo zakon o slanju trupa u Libiju na dnevni red čim parlament počne da radi. Zakon će biti usvojen 8. ili 9. januara”, rekao je Erdogan članovima njegove vladajuće AK stranke.

Međunarodno priznata libijska vlada nacionalnog sporazuma (GNA) u Tripoliju bori se protiv snaga generala Halife Haftara.

Zvanični Tripoli potvrdio je da je od Turske zatražio vojnu pomoć u vidu aviona, kopnenih i pomorskih snaga.

Haftarove snage, koje su stacionirane na istoku zemlje, nisu uspjele da dođu do centra Tripolija, ali su malo napredovale posljednjih nedjelja u nekim južnim predgrađima prijestonice, i to uz pomoć ruskih i sudanskih boraca, kao i saudijskih dronova.

Prošlog mjeseca Ankara je potpisala dva različita sporazuma sa GNA o bezbjednosnoj i vojnoj saradnji, kao i o pomorskim granicama u istočnom Mediteranu.

Source link

Preporučeno za vas