Redžep Tajip Erdogan

Erdogan: Još bez podrške svjetskih sila, a naš projekat je sjajan


Erdogan je rekao da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za zbrinjavanje oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica. Ponovo je optužio Evropsku uniju da nije realizovala polovinu od skoro šest milijardi eura koliko je obećala Turskoj za pomoć izbjeglicama
Edit

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da svjetske sile još nisu pružile podršku za njegovu “sigurnu zonu” na sjeveru Sirije, prenosi Tanjug.

Prema tom planu, podsjetimo, Erdogan namjerava da naseli u tu oblast milion sirijskih izbjeglica.

“Čak ni zemlje koje smatramo najmoćnijim i najuglednijim nisu još odgovorile na naš poziv za sigurnu zonu i rekle da ‘ulaze'”, rekao je Erdogan novinarima u Ženevi gdje je juče prisustvoao Globalnom forumu o izbjeglicama, prenio je NTV.

On je dodao da će se više od 600.000 izbjeglica dobrovoljno pridružiti onima koji su već u “mirovnoj zoni”, a njih je 371.000.

“Ako u tome uspjemo to će ući u istoriju kao primjer. Reći će – Turska je osnovala ovaj grad ili gradove za izbjeglice. To je za nas stvarno važno. Naš projekat je sjajan”, rekao je on, prenosi Rojters.

Erdogan je rekao da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za zbrinjavanje oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica. Ponovo je optužio Evropsku uniju da nije realizovala polovinu od skoro šest milijardi eura koliko je obećala Turskoj za pomoć izbjeglicama.

Source link

Preporučeno za vas