Epidemija izbila jer su građani dodirnuli "vanzemaljske stvari", tvrde mediji

Epidemija izbila jer su građani dodirnuli “vanzemaljske stvari”, tvrde mediji


Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pregleda apoteku u glavnom gradu Pjongjangu u maju, Foto: KCNA

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pregleda apoteku u glavnom gradu Pjongjangu u maju, Foto: KCNA

Izbijanje epidemije korona virusa u Severnoj Koreji počelo je tako što su građani dodirnuli „vanzemaljske stvari” koje su pale u blizini njene granice sa Južnom Korejom, tvrde državni mediji u Pjongjangu.

Građani su pozvani da budu oprezni oko objekata koji su možda razneti širom granice sa susednom zemljom.

Godinama su aktivisti za ljudska prava iz Južne Koreje leteli balonima preko granice da šalju letke i humanitarnu pomoć.

Južnokorejske vlasti odgovaraju da „nema nikakvih mogućnosti” da je virus korona mogao da pređe granicu na taj način.

Prema državnim medijima Severne Koreje, zvanična istraga je otkrila dve su osobe zaražene kovidom-19 nakon što su stupile u kontakt sa neidentifikovanim materijalima u blizini granice sa Južnom Korejom.

Jedan 18-godišnji vojnik i petogodišnje dete bili su pozitivni na virus početkom aprila nakon što su pronašli predmete na brdu u Iforiju, navodi se u informaciji.

„Zloćudni virus kovid-19… brzo se proširio u DNRK [Severnoj Koreji]”, preneli su mediji u Pjogjangu.

Kao rezultat istrage, ljudi u zemlji dobijaju instrukcije da „budu obazrivi sa vanzemaljskim stvarima koje prenose vetar i drugim klimatske pojave, kao i balonima u oblastima duž linije razgraničenja i granica”.

Svako ko primeti čudan predmet dobija instrukcije da ga odmah prijavi kako bi hitni antiepidemijski tim mogao da ga brzo ukloni.

Iako se u izveštaju ne pominje Južna Koreja direktno, iz Seula su kategorično negirali objašnjenje severnog komšije o tome kako je kovid mogao da uđe u zemlju.

„Ne postoji mogućnost” da je virus prenet preko letaka koje su iz Južne Koreje poslali prebegli iz Severne Koreje, rekao je zvaničnik.

Granica između Severne i Južne Koreje jedna je od najstrože čuvanih na svetu, ali oni koji su prebegli iz Severne Koreje i južnokorejski aktivisti godinama su slali balone na sever sa porukama protiv severnokorejskog režima.

Od kraja aprila, Severna Koreja se bori sa eksplozivnim talasom od 4,7 miliona slučajeva „groznice”, kako vlasti u Severnoj Koreji nazivaju zarazu, a veruje se da je zapravo reč o kovid infekcijama.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un opisao je izbijanje epidemije u maju kao najveću „katastrofu koja je zadesila našu zemlju od osnivanja”, preneli su državni mediji.

Do ove godine, vlasti u Pjongjangu su tvrdile da je Severna Koreja potpuno oslobođena kovida, iako neki stručnjaci veruju da je virus možda kružio i pre toga.

Populacija od 25 miliona je ranjiva zbog nepostojanja programa vakcinacije i lošeg zdravstvenog sistema, iako su poslednjih nedelja mediji pisali da je Pjongjang prihvatio ponudu vakcina kineske proizvodnje.

Nije jasno koliko je Severnokorejaca, ako ih ima, do sada vakcinisano.

U poslednjih nekoliko nedelja zvaničnici kažu da je broj novih slučajeva drastično opao, ali mnogi sumnjaju da vlada krije prave brojke.

Sredinom maja, vlasti su priznale prve smrtne slučajeve od zaraze.

Epidemija je počela nekoliko meseci nakon što je Sever ublažio striktno zatvaranje granice sa Kinom – teretni vozovi su nastavili da saobraćaju između dve zemlje prvi put od početka 2020.

Svaki nagoveštaj da je virus mogao da uđe u zemlju na ovaj način, posebno pošto se Kina suočava sa ozbiljnom epidemijom omikron soja, pokrenuo bi teška i diplomatski osetljiva pitanja, rekao je profesor Lim Eul Čul, stručnjak za Severnu Koreju, za Rojters.

„Ako bi zaključili da je virus iz Kine, morali bi da pooštre karantinske mere na pograničnom području, što bi dodatno napravilo zastoj u trgovini Severne Koreje i Kine”, rekao je on.


Pogledajte video: Zašto volimo lude priče o Severnoj Koreji


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas