Elen Dedženeris

Elen Dedženeris dobija Zlatni globus za životno djelo


Američkoj komičarki će se odati priznanje za njenu 25 godina dugačku karijeru na američkoj televiziji
Edit

Elen Dedženeris će iduće godine biti uručena nagrada za životno djelo na dodjeli Zlatnih globusa, čime će se američkoj komičarki odati priznanje za njenu 25 godina dugačku karijeru na američkoj televiziji, objavili su u ponedjeljak organizatori.

Dedženeris (61) je tek druga dobitnica nagrade za životno djelo na televiziji, koja je uvedena prošle godine i ekvivalent je nagradi Sesil B. De Mil za dostignuća na filmu. Naziv je dobila po komičarki Kerol Barnet (85), petorostrukoj dobitnici Zlatnog globusa, kojoj je prošle godine dodijeljena inauguralno na ceremoniji održanoj u januaru.

Dedženeris, jedna od najistaknutijih slavnih gej žena, karijeru je započela u stand ap komediji prije nego što je prešla na televiziju. Trenutno je voditeljka dnevnog tok šoua “Ellen DeGeneres Show.”

“Osim što je uspješna u svom poslu na televiziji, Dedženeris je filantropkinja, progovara o onima koji nemaju prava glasa i širi dobrotu i radost putem svoje platforme”, rekao je Lorenco Soria, predsjednik Udruženja holivudskih stranih novinara (HFPA) koja dodjeljuje Zlatne globuse, prenosi Hina.

Dedženeris je već dobitnik dva najviša priznanja u SAD, predsjedničke medalje slobode i nagrade Mark Tven za američki humor. Uz rad na televiziji, Dedženeris je pozajmila glas neurotičnoj pacifičkoj plavoj ribi po imenu Dori u animiranim filmovima “Potraga za Nemom” i “Potraga za Dori”.

Svečanost dodjele nagrada Zlatni globus za film i televiziju održaće se na Beverli Hilsu 5. januara 2020. Ceremonijom dodjele Zlatnih globusa počinje sezona dodjele prestižnih filmskih nagrada u Holivudu.

Source link

Preporučeno za vas