Boris Džonson ispred svoje rezidencije u ulica Dauning broj 10

Džonson: Neka ozdravljenje počne – Vijesti.me


Premijer Velike Britanije poručio da će nastojati da uzvratiti povjerenje koje su mu pružile pristalice laburista koje su prvi put glasale za konzervativca
Edit

Premijer Velike Britanije i lider konzervativaca, Boris Džonson nada se da će pobjeda njegove stranke na parlamentarnim izborima donijeti “zatvaranje” rasprave o Bregzitu i da počnu “proces ozdravljenja”.  

Govoreći ispred svoje rezidencije u ulici Dauning broj 10, poručio je da će nastojati da uzvratiti povjerenje koje su mu pružile pristalice laburista koje su prvi put glasali za konzervativca.

Rekao je da neće zanemariti one koji se protive Bregzita, jer on gradi sa Evropom partnerstvo “suvereno jednakih”. 

Džonson se zahvalio pristalicama laburista koji nijesu dali podršku stranci Džeremija Korbina i obratio se konzervativcima rekavši da će ispuniti obećanje o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 31. januara.

“Zahvaljujem vam na ukazanom povjerenju, radićemo kako bi vratili vaše povjerenje i ispunili vaše prioritete”

Džonson se takođe obratio onima koji nisu glasali za konzervativce i još uvijek žele da ostanu u EU.

“Mi u ovoj Konzervativnoj vladi nikada nećemo zanemariti vaša dobra i pozitivna osjećanja topline i saosjećanja prema drugim zemljama Evrope”.

Rekao je da zemlja sada “zaslužuje odmor od svađe, pauzu od politike i stalni odmor od razgovora o Bregzitu”.

Džonsonova Konzervativna stranka ubjedljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, dok su opozicioni laburisti zabilježili najlošiji rezultat od 1935. godine.

Na vanrednim izborima za donji dom britanskog parlamenta, konzervativci su osvojili 364 mandata, 78 više od svih drugih stranaka zajedno.

Laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom imaće u novom sazivu parlamenta 203 mandata, najmanje od izbora 1935. godine.

Na prethodnim izborima, takođe vanrednim, održanim u junu 2017. godine, konzervativci su osvojili 317 mandata, a laburisti 262.

Odličan rezultat zabilježila je Škotska nacionalna partija (SNP) Nikole Stardžon koja će imati 48 poslanika, 13 više nego do sada.

Liberalne demokrate imaće 11 poslanika, sjevernoirska Demokratska unionistička partija osam, ljevičarska stranka irskih republikanaca Šin fejn sedam, a velški nacionalisti (Plaid Cymru) četiri.

U parlament je ušla i Socijaldemokratska i radnička partija koja će imati dva poslanika, kao i Zeleni i sjevernoirska stranka Alijansa koji će imati po jednog člana parlamenta.

Nedavno formirana Stranka za Bregzit Najdžela Faraža ostaće van parlamenta pošto nije uspjela da pobijedi ni u jednoj od 650 izbornih jedinica. 

Source link

Preporučeno za vas