Zaplijenjena droga

Droga i Urugvaj: U Montevideu zaplijenjen kokain vrijedan milijardu dolara


Bio je sakriven u četiri kontejnera sa sojinim brašnom koji su putovali u Lome, glavni grad Togoa
Edit

BBC

Vlasti u Urugvaju saopštile su da su zaplenile rekordnu količinu od 4,4 tona kokaina, nazivajući ovu akciju najvećim udarcem za trgovce narkoticima u istoriji zemlje.

Kokain je zaplenjen u zajedničkoj operaciji mornarice i carinika u luci Montevidea.

Bio je sakriven u četiri kontejnera sa sojinim brašnom koji su putovali u Lome, glavni grad Togoa. 

Ulična vrednost zaplenjene droge je oko milijardu dolara, prema navodima zvaničnika.

Urugvaj je sve češće tranzitna tačka za transport narkotika iz Latinske Amerike u Afriku i Evropu.

Prethodna rekordna zaplena Urugvaja bila je u novembru, kada su vlasti otkrile kontejner sa tri tone kokaina, takođe u Montevideu, koji je putovao u grad Kotonu u Beninu preko španskog ostrva Tenerife. 

Prema rečima zvaničnika, 4,4 tone kokaina su nedavno otkrivene kada su skeneri u luci Montevidea pokazali „anomalije” u kontejnerima. 

Portparol mornarice Diego Perona je rekao novinarima da je u prvom kontejneru otkriveno više od 3.000 „cigli” kokaina, od kojih je svaka bila teška 1,1 kilogram. Kontejneri su čekali  utovar na brod italijanske registracije, preneli su lokalni mediji. 

Urugvajski direktor carine Hajme Borhijani je rekao da nije poznato odakle je tačno stigao kokain, ali se znalo da je u utorak ukrcan u kamione na jednoj farmi u jugozapadnom departmanu Sorijano, 290 km od Montevidea. 

Ministar unutrašnjih poslova je napisao na Tviteru da se policija izvela raciju na farmi i uhapsila vlasnika i njegovog sina. Takođe je zaplenjena i izvesna količina nespecifikovane vrste droge, dodao je. 

„Glavna stvar je da pokažemo sveti i trgovcima drogom da nema zezanja sa carinom Urugvaja”, rekao je Borhijani. “Preduzeli smo neophodne korake da očistimo zemlju od ove pošasti.”

Godina velikih zaplena droge 

Došlo je do veće dostupnosti kokaina zbog ogromnog porasta globalnog uzgoja lišća biljke koke, koji je sada na najvišem nivou u poslednjih dvadesetak godina.

Početkom ove godine, Agencija EU za droge je upozorila da evropske vlasti zaplenjuju rekordne količine čistog kokaina, dok kriminalci preduzetnici otvaraju „kokainske kol-centre” kako bi pružili brzu i fleksibilnu uslugu dostave. 

Problemi poput upotrebe velikih kontejnera za transport kokaina pokazali su se kao veliki izazov, saopštio je Evropski centar za praćenje droga i zavisnost od droga (EMCDDA).

  • U avgustu, carinski službenici u nemačkom gradu Hamburgu su tokom rutinske provere pronašli više od četiri tone kokaina ulične vrednosti od oko milijardu evra. Ovaj tovar je putovao iz Montevidea u Belgiju. Bio je zaveden kao soja, a droga je bila sakrivena u sportskim torbama u transportnom kontejneru
  • U junu, vlasti u Australiji su zaplenile najveću količinu mentamfetamina u istoriji ove zemlje. Količina od 1,6 tona droge čija je procenjena ulična vrednost oko 1,2 milijarde australijskog dolara, pronađena je u tovaru sa zvučnicima u luci u Melburnu. Pošiljka od 1,6 tona je stigla iz Tajlanda. 
  • U septembru, skoro 1,3 tone heroina, čija je ulična vrednost oko 120 miliona funti, otkrivena je među peškirima i bade mantilima u tovarnom brodu tokom najveće akcije zaplene ove droge u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Source link

Preporučeno za vas