Donijeta odluka da Parkom prirode "Ulcinjska solana" upravlja društvo koje će se formirati do kraja oktobra

Donijeta odluka da Parkom prirode “Ulcinjska solana” upravlja društvo koje će se formirati do kraja oktobra


Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma (MEPG) saopštilo je da je na današnjem sastanku u Opštini Ulcinj donijeta jednoglasna odluka da model upravljanja Parkom prirode “Ulcinjska solana” bude društvo sa ograničenom odgovornošću koje bi trebalo biti formirano do kraja oktobra ove godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sastanku su prisustvovali ambasador Njemačke, Robert Veber sa saradnikom, generalna direktorica Direktorata za prirodu u MEPPU, Tamara Brajović sa saradnicima, Omer Bajraktari, predsjednik Opštine Ulcinj sa saradnicima, GIZ ekspert, Goran Gugić, predstavnici JP Nacionalnih parkova, izvršne direktorice NVO CZIP i Martin Schneide-Jacoby Association, Jovana Janjušević i Zenepa Lika, kao i stečajni upravnik, Žarko Ostojić.

Prijedlog je da suosnivači Društva budu Vlada Crne Gore i Opština Ulcinj, a na sastanku su se, kako navode, otvorila pitanja o obavezama i zadacima upravljača, uloga NVO sektora u upravljanju Parkom prirode, kao i o stavu stečajnog upravnika na buduću upravljačku strukturu.

“Cilj sastanka bilo je jasno definisanje daljih koraka i procedura ka formiranju društva sa ograničenom odgovornošću i budućem uspješnom upravljanju. S tim u vezi, usvojen je zaključak da se u okviru upravljačke strukture formira tijelo koje će čini predstavnici svih danas prisutnih institucija i organizacija, kao i da se zajednički, precizno definišu kriterijumi za izbor direktora Društva. Dodatno, iz NVO sektora je posebno naglašeno da osnovni kriterijum prilikom izbora budućeg direktora Društva mora biti stručnost i profesionalnost, a nikako politička pripadnost”, piše u saopštenju MEPG.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić je, kako napominju, “potvrdio da je otvoren za saradnju i da podržava proces formiranja Društva.”

“Do oktobra tekuće godine, odnosno do finalizacija formiranja upravljačke strukture, JP Nacionalni parkovi produžiće ugovor o zakupu Parka prirode „Ulcinjska solana“”, zaključuje se u saopštenju.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas