Dodik

Dodik: Đukanovićevo ponašanje se ne oprašta


“Srpski narod nema ni potrebu niti može da oprosti ovakvo ponašanje. Biti dobronamjeran prema njima očigledno je greška”, rekao je Dodik
Edit

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao je danas nastojanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, gdje danima traju okupljanja zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Apsolutno podržavam pristup koji je Vučić imao u jučerašnjem govoru kada je rekao da treba da pomognemo daleko više nego što je bilo. Uvjeren sam, znam, mogu da svjedočim da Vučić o tome misli veoma ozbiljno. Moja poruka je samo da računa i na Republiku Srpsku”, kazao je Dodik za agenciju Srna.

Prema njegovim riječima, Vučićeva namjera da bude sa srpskim narodom u Crnoj Gori na Badnji dan “bila je jaka, ali se uplela politička priča iz Podgorice koja pokušava da to satanizuje, do mjere da čak upozoravaju i NATO”.

Dodik je dodao da će se RS pridružiti naporima Srbije i njenog rukovodstva da se podrže zahtjevi SPC-a, Sinoda i SPC u Crnoj Gori, kako bi došlo do revizije usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i kako bi SPC sačuvala svoju imovinu, uz uvažavanje činjenice da je Crna Gora nezavisna država.

On smatra da je greška to što je crnogorsko rukovodstvo pokušalo da ignoriše ukupne srpske vrijednosti.

“To nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, ni Vučića, ni mene, ni crkvu ni običnog čovjeka, bilo gdje se nalazio”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su jedinstven narod i imaju jedinstvene vrijednosti ma gdje da žive, dodavši da je u okviru crkve očuvan identitet srpskog naroda u veoma teškim istorijskim okolnostima, zbog čega je “preambiciono očekivati da bi se taj identitet mogao urušiti”.

Dodik je ocijenio da je u potezu crnogorske vlasti riječ o “nedostatku dovoljnog identiteta za novu naciju koju (predsjednik Crne Gore Milo) Đukanović pokušava da dopuni satanizacijom Srba i nastojanjem da se omalovaži značaj SPC, otimanjem njene imovine”.

“On to ne može da uradi ni kod muslimana, ni kod Albanaca, ni kod Hrvata. Pokušava da to uradi kod Srba, ne dozvoljavajući da se izučava srpski jezik, da se zapošljavaju, budu dio javnog sektora, već prisile da promijene identitet i popune nepopunjeni crnogorski identitet”, kazao je on.

Dodik smatra da bi svaki pokušaj crnogorske vlasti, sa Đukanovićem na čelu, da oduzme objekte SPC-a dovela do usložnjavanja odnosa.

“Ovo se ne oprašta. Ovakav atak koji je izvršio Đukanović i njegova vlast se ne oprašta. Srpski narod nema ni potrebu niti može da oprosti ovakvo ponašanje. Biti dobronamjeran prema njima očigledno je greška”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Source link

Preporučeno za vas