Ekipa Mornara

Dobrković: Glupo je da Bar nema muški odbojkaški klub


Nakon punih šest godina, Mornar se ponovo takmiči u prvoligaškoj konkurenciji
Edit

Nakon godinu pauze, u Baru se ponovo zaigrala muška odbojka u Prvoj ligi (druge lige i nema), u gradu u kojem su ponikli mnogi poznati crnogorski odbojkaši, poput Miloša Ćulafića, Vojina Ćaćića, Sima Dabovića, Aleksandra Minića…

Odbojkaški klub Mornar je nastavio tamo gdje je stao Bar volej, koji je pred start pretprošle sezone odustao zbog nedostatka finansija. Mornar je, tako, prvoligaš prvi put od sezone 2012/13.

– Momci iz Bara su bili glavni inicijatori da počne da se igra ponovo Prva liga. Oni su me kontaktirali, izašao sam im u susret sa organizacione strane, a po novom Zakonu o sportu mnogo je teže osnovati klub. S obzirom na to da je prethodni klub ugašen, nije postojala mogućnost preregistracije, već smo morali da radimo novu registraciju. Odlučili smo da ponovo aktiviramo Mornar, jer je to ime sinonim za grad Bar i barsku odbojku. A i glupo je da Bar nema muški odbojkaški klub – kaže za “Vijesti” predsjednik Mornara, Ivan Dobrković.

Mornar je u drugom kolu, u gostima, savladao Sutjesku 3:0 i upisao prvu pobjedu u prvenstvu, kojom je već istakao kandidaturu za mjesto među četiri najbolje ekipe.

– Nije realno očekivati da možemo da se nosimo sa klubovima poput Budve, Jedinstva i Budućnosti, koji imamu jako veliku podršku svojih gradova i sponzora. Tu prvenstveno mislim na Budvu, čija je opština opredijelila ogromna sredstva za klub, koji će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, takav su tim i formirali. Mi sa njima igramo u narednom kolu u Baru, i barska publika će moći da vidi kako izgleda evropska ekipa, koju čine većinom stranci. Mi, istina, imamo iskusnu ekipu, koja je prethodnih godina igrala zajedno u bivšem klubu, tako da se nadamo ćemo uspjeti nekoga da iznenadimo. Sutjeska je mlada ekipa, sa igračima koji zajedno igraju dugi niz godina, a pojačani su sa nekoliko starijih igrača iz Volej stara, i jako je teško i sa njima očekivati sigurne bodove.
Iako je tek početak sezone, u Mornaru su se suočili sa neočekivanim problemom. 

Naime, kako je kazao Dobrković, Opština je odlučila da više u “Topolici” nema besplatnih treninga za prvoligaške klubove, kao što je to bio slučaj do sada, osim za KK Mornar i RK Mornar, u kojima je grad osnivač ili suosnivač. Igranje utakmica, za sada je besplatno, za prvoligaše.

– Svi ostali moraju da potpišu ugovore i plaćaju subvencionisane cijene za trening. Po subencionisanom cjenovniku nas bi to koštalo oko 50-55 eura po treningu od sat i 45 minuta. A mi to ne možemo da platimo, za tri-četiri termina koliko smo trenirali do sada. Poređenja radi, Budućnost, Budva i Jedinstvo treniraju 10 puta sedmično, dva puta dnevno. To je veliki problem za naš klub, i ako ne uspijemo da nađemo nove sponzore za to, a u Baru nema sluha za odbojku, doći ćemo u situaciju da sljedeću utakmicu protiv šampiona Budve dočekamo bez ijednog treninga u “Topolici”. Mi ćemo biti jedini muški prvoligaški odbojkaški klub koji treba da plaća termine za trening u dvorani u kojoj igra. Uz to, mi smo razmišljali da za drugi dio sezone, za polufinale Kupa i prvenstva, dovedemo par iskusnijih igrača iz Srbije. Međutim, u ovim okolnostima to predstavlja nemoguću misiju – zaključio je Dobrković.

Source link

Preporučeno za vas