Sa protesta

Do Badnjeg dana plan odbrane hramova


Mitropolija crnogorsko-primorska do Badnjeg dana napraviće strategiju odbrane hramova, nakon što je u Skupštini usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja čijom primjenom bi mogla biti dovedena u pitanje imovina Mitrropilije.

“Unutar gradova treba da se organizuju sveštenici, hramovi u kojima služe i vjernici. Do Badnjeg dana znaće se sve”, rekao je sagovornik iz MCP-a.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je neposredno nakon usvajanja zakona, u noći između četvrtka i petka, pozvao vjernike da se u mjestima u kojima stanuju formiraju “odbori i bratstva za odbranu svetinja”.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero ukazala je na “važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu”, navodeći da su upoznati sa tim da je Skupština usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Demokratski front će buduće aktivnosti usklađivati sa MCP, a njegovi potezi zavisiće i od stava Državnog tužilaštva koje je pokrenulo postupak protiv trojice poslanika tog saveza Milana Kneževića, Andrije Mandića i Miluna Zogovića, rečeno je “Vijestima”.

Andrija Mandić
Provođenje Andrije Mandića u tužilaštvo(Foto: Savo Prelević)

Oni su sinoć počeli štrajk glađu, nakon što im je određeno policijsko zadržavanje.

Njihov advokat Dražen Medojević rekao je “Vijestima” da je Zogović osumnjičen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a Mandić i Knežević za sprječavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Advokat je kazao da su se pozivali na imunitet poslanika, ali da se tužilaštvo nije obaziralo na to.

Policija je u noći između četvrtka i petka privela 22 osobe, među kojima 18 poslanika DF-a, nakon ponoćnog incidenta u Skupštini, kada su čupanjem dijelova tehničke opreme pokušali da spriječe nastavak sjednice na čijem je dnevnom redu bilo glasanje o Zakonu o vjeroispovijesti. Propis je potom usvojen glasovima vladajuće većine i SDP-a, a trojica poslanika su zadržana u pritvoru zbog sumnje da su sprečavali predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da vodi sjednicu. Njihove kolege nijesu pod sumnjom, a neki od njih juče su pred Tužilaštvom bodrili uhapšene.

Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je ranije juče da nikakvog incidenta nije bilo, ali da su oni “kao poslanici najjače opozicione partije u Crnoj Gori branili čast, obraz, dostojanstvo, tradiciju, prave vrijednosti Crne Gore i da su ponosni na sve što su uradili”.

Nikšić protest
Sinoć u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

“DF je bio na braniku onih pravih starih vrijednosti i mi ćemo nastaviti da se borimo. Svi građani koji nas danas intenzivno kontaktiraju, od nas očekuju dalje planove i aktivnosti. DF uvijek ima plan za sve što nas čeka”, rekao je on.

On je kazao da očekuju da će njihove kolege biti puštene na slobodu, navodeći da će brzo krenuti u političke konsultacije “kako dalje postupati i artikulisati ogromno narodno nezadovoljstvo zbog onog što je juče viđeno u parlamentu”.

Odgovarajući na pitanje šta će preduzeti u narednim danima, Medojević je kazao da su i prethodnih dana imali posebnu obavezu prema Mitropoliji i pokušavali da sinhronizuju aktivnosti sa građanima, organizacijama, kolegama iz opozicije…

“Nadamo se da ćemo u narednim danima i sa njima uspostaviti određenu komunikaciju, kako da se kao opoziciona javnost, odgovorimo… Ovo je uvod u policijsku državu, u parlamentu je juče sproveden pravi državni udar”.

Sa protesta u Podgorici
Spremaju odbore i bratstva za odbranu svetinja: Sa protesta u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

Poslanik DF-a Slaven Radunović je istakao da se konsultuju sa svim važnim srpskim adresama, ali da sami donose odluke.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je juče vlasti Crne Gore da odmah prestanu sa “brutalnim terorom” nad SPC, sveštenstvom i vjernim narodom. Patrijarh zahtijeva da se iz zatvora odmah oslobode narodni poslanici, “politički predstavnici srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori”, kao i svi drugi koji su uhapšeni u prethodna dva dana “zbog odbrane svojih svetinja od državnog terora i otimačine.”

Opozicija osudila hapšenje i način izglasavanja, vlast poslanike DF-a

Većina partija osudila je juče događaje u Skupštini, ali su ih različito ocijenili. Vladajuća koalicija je osudila incident u skupštinskoj sali koji su izazvali poslanici Demokratskog fronta, dok je opozicija negativno komentarisla usvajanje zakona i hapšenje njihovih kolega. Lider Demosa Miodrag Lekić poručio je da ne bi bilo dobro da suština i način izglasavanja Zakona o slobodi vjerospovijesti ostane “u sjenci incidenta koji je za osudu, iako planski izazivan od strane vlasti”.

DPS je naveo da su “oni pod izgovorom odbrane SPC i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori” izabrali ucjene i nasilje za postizanje ciljeva. “U pokušaju da primitivizmom, agresijom, mržnjom i ratničkom retorikom unize crnogorske institucije, i blokiraju donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U stvari, zajedno sa SPC u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, pokazali su se kao istorijski prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma”, istakli su iz DPS-a.

Socijaldemokrate su najoštrije osudile “primitivizam” i “junačko” ponašanje poslanika DF-a koji su skupili svu snagu kako bi “savladali par skupštinskih mikrofona”.

Predsjednik SD-a Ivan Brajović predsjedavao je parlamentom u trenutku incidenta, kada su poslanici DF-a pokidalio tehniku sa stola predsjedavajućeg.

“Najoštrije osuđujemo i pozive „ratnim“ drugovima, očekujući da će nadležni organi, shodno svojim ovlašćenjima, i po ovom pitanju preduzeti odgovarajuće mjere i radnje. Nevjerovatno zvuči da u osvit 2020. u Crnoj Gori postoje ljudi koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka i oružane pobune. Izgleda da sljedbenicima politike krvi i tla nije bilo dovoljno zla i stradanja u periodu raspada SFRJ”, podsjeća SD.

Bošnjačka stranka osudila je, kako se navodi, ratnohušačke pozive koji su upućeni iz skupštinskih klupa i zatražila od institucija da obezbijede mir i sigurnost za sve građane.

“Poslanici, kao legitimni predstavnici građana, dužni su da poštuju zakone Crne Gore. Zato, podrška institucijama u dosljednoj primjeni zakona i propisa, da se zakon primijeni dosljedno na sve, pa i na poslanike”, navodi se u saopštenju.

BS je podržala usvojena zakonska rješenja i navela da vjeruju da će se kroz dalju proceduru i drugim propisima, raditi na njihovom unapređivanju.

Šćekić: Pravoslavci tužni zbog diskiminirajućeg zakona

Demokratska Crna Gora osudila je “nasilinički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”. Navode da je to kukavičko postupanje crnogorskih vlasti u svim fazama dana, neustavno i nezakonito hapšenje i pritvaranje građana i poslanika, kao i izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje i netrpeljivosti”.

Predsjednik partije Aleksa Bečić izjavio je da se “gnuša saznanja da je primijenjena sila i prema sveštenstvu i monaštvu, a posebno prema jednom od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika, episkopu Metodiju”. Odbornici Demokrata u SO Golubovci napustili su juče sjednicu u znak revolta što je policija prethodne noći hapsila građane u blizini Aerodroma Golubovci.

Socijalistička narodna partija tekođe je osudila napad na vladiku Metodija i vjernike, ali i hapšenje poslanika DF-a. “U znak solidarnosti sa opozicionim kolegama, koji se nalaze u pritvoru i zbog svega rečenog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, SNP CG otkazuje redovne prednovogodišnje aktivnosti u svojim opštinskim odborima”, navela je ta partija u saopštenju.

Njen potpredsjednik, a predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić otkazao je tradicionalni novogodišnji i božićni prijem “zbog novonastalih okolnosti”.

Šćekić je kazao “Vijestima” da je prijem otkazao u znak solidarnosti sa većinom Beranaca i vjerujućih pravoslavaca Crne Gore, koji su tužni zbog toga što su osjetili ogromnu diskriminaciju donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Ne možemo slaviti nešto što je donijelo ogromnu neslogu i gdje je DPS sa ostalima iz vlasti i onima koji su podržali ovakvo zakonsko rješenje, pokazao ogroman primitivizam, vraćajući Crnu Goru 2.000 godina unazad”, kazao je Šćekić.

On je kazao da su građani u Beranama pokazali šta misle o zakonu i da su čvrsto na odbrani SPC i svetinja.

Miodrag Lekić podsjetio je da je “ juče u uslovima okupacije Podgorice i blokiranih puteva širom Crne Gore poslije ponoći pobijedilo sekularno sveštenstvo iz DPS-a sa partnerima iz trgovačkog koalicionog društva”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se nada da će se uzavrela atmosfera u Crnoj Gori “prevesti u mirnije tokove” i da svetinje SPC neće biti ugrožene.

“Izražavam zabrinutost i nadu da će srpske svetinje i srpske crkve biti sačuvane a mi ćemo u skladu sa diplomatskim mogućnostima, striktno vodeći računa o našim pravima i obavezama, ne urušavajući prava nijedne druge zemlje, da pokušamo da pomognemo našem narodu i crkvi”.

Zeković: Nema dokaza za brutalnost prema Metodiju

Savjet za građansku kontrolu rada policije “na osnovu raspoloživih podataka i dokumentacije nije mogao potvrditi navode o policijskoj brutalnosti niti je utvrdio prekoračenje policijskih ovlašćenja” u slučaju episkopa dioklijskog Metodija, kazao je “Vijestima” predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

On je naveo da je kontaktiran Centar bezbjednosti Pljevlja, čiji je načelnik Dragan Slavulj razgovarao sa građanima i policajcima koji se dovode u vezu sa događajem, prikupljene su činjenice i medicinska dokumentacija, razgovarano sa građanima koji tvrde da su žrtve policijskog nasilja. Nakon što je MCP saopštila da je njihov sveštenik pretučen na Đurđevića Tari, Uprava policije je to demantovala a sam sveštenik nešto kasnije saopštio da ne osuđuje policiju i da ne želi da taj incident doprinese zaoštravanju teške situacije u Crnoj Gori.

Od 40 građana privedenih na informativni razgovor ili zadržanih u policijskim prostorijama, dvoje je imalo primjedbe na postupanje policije, saopštili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Ombudsman je saopštio da će pokrenuti ispitni postupak po službenoj dužnosti u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja tokom događaja u Skupštini i van nje.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor policije Veselin Veljović juče su se zahvalili i pohvalili policijske službenike zbog odgovornog, profesionalnog posla.

Poslanici udaljeni 15 dana sa sjednice zbog ometanja rada

Nebojša Medojević rekao je da je kazna da ne mogu 15 dana učestvovati u radu Skupštine bez utemeljenja. Poslanicima je mjere udaljenja sa sjednice nakon incidenta u Skupštini izrekao Ivan Brajović. “Nismo nikoga ni napali fizički, niti povrijedili. Jesmo razmijenili oštre riječi… Naravno da se radi o jednom kukavičkom aktu predsjednika Skupštine koji zbog svojih političkih potreba želi da nas eliminiše iz daljeg rada Skupštine, jer imamo baš važne teme danas”.

Poslovnikom Skupštine precizirano je da se mjera udaljenja sa sjednice izriče poslaniku koji i poslije izrečene mjere oduzimanja riječi ometa ili sprečava rad na sjednici, ne poštuje odluku predsjednika Skupštine.

“Mjera udaljenja sa sjednice primjenjuje se i za narednih 15 dana zasjedanja Skupštine od dana izricanja ove mjere. Izuzetno od stava 2 ovog člana poslanik koji je udaljen sa sjednice Skupštine ima pravo da prisustvuje sjednici Skupštine kada se glasa”, navodi se u Poslovniku Skupštine.

Policajac u Nikšiću dao otkaz jer nije htio protiv građana

Policijski službenik Centra bezbjednosti Nikšić Miloje Šćepanović dao je sinoć otkaz nakon 30 godina staža jer nije htio da učestvuje, kako je rekao u akciji policije protiv građana. Šćepanović je Vijesti kazao da kao vjernik, komšija i prijatelj onih koji su na drugoj strani nije mogao da gleda primjenu sile protiv okupljenih građana zbog čega je napustio posao koji je jedini izvor egzistencije za njega i porodicu. Sinoć je u Nikšiću održan novi protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tokom kojeg je došlo do sukoba građana i policije, koja je upotrijebila pendreke. Na početku okupljanja građana portparol Demokratskog fronta Marko Kovačević je priveden u nikšićki Centar bezbjednosti. Iz policije je “Vijestima” saopšteno da je Kovačević napravio prekršaj ne precizirajući o kom se prekršaju radi.

I nekoliko stotina građana Andrijevice blokiralo je sinoć magistralni put Andrijevica – Berane a blokada je prekinuta je nakon intervencije policije.

Pisaro: Pitanje vjerskih zajednica trebalo riješiti razgovorom svih

EU je upoznata da je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti i ukazuje na važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu, tamo gdje i pripada, poručila je portparol Evropske komisije Ana Pisonero.

“EU podsjeća da pri svakom mogućem kršenju zakona treba da postupaju nadležni domaći organi, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim standardima”, rekla je Pisonero “Vijestima”.

Ana Pisonero
Ana Pisonero(Foto: Ec.europa.eu)

Odgovarajući na pitanja kako EK komentariše usvajanje Zakona u uslovima pojačanog rizika i da li će to pojačati političku nestabilnoct u Crnoj Gori, ona je podsjetila na izjavu predstavnika EU od 19. decembra ove godine.

Iz EU su tada poručili da je regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost, ali to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24. juna 2019.

Source link

Preporučeno za vas