Ilustracija

Delegacija EU: Propuštena prilika za Crnu Goru da ponovo uspostavi politički dijalog u Skupštini


U saopštenju se navodi da EU ponavlja da je mjesto političkoj debati u Skupštini i da parlamentarni bojkoti nisu rješenje, posebno za zemlju koja pregovara o pristupanju EU
Edit

Evropska unija (EU) žali što zbog nedostatka kvoruma, privremeni parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije uspio da uspješno okonča svoj rad prije kraja mandata, 18.12., saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

“Ovo je propuštena prilika za Crnu Goru da ponovo uspostavi politički dijalog u Skupštini, da na sveobuhvatan i inkluzivan način sagleda izborni okvir, poveća povjerenje u sprovođenje parlamentarnih izbora sljedeće godine i postigne međustranački dogovor o brojnim pitanjima koja su presudna za program reformi na putu Crne Gore ka EU, posebno za poglavlja 23 i 24”, navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da EU ponavlja da je mjesto političkoj debati u Skupštini i da parlamentarni bojkoti nisu rješenje, posebno za zemlju koja pregovara o pristupanju EU.

“EU je dosljedno ohrabrivala sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost za vraćanje političke debate u Skupštinu. Regulisanje vjerskih zajednica nacionalna je nadležnost, ali to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnin i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24.6. 2019.”, zaključuje se u saopštenju.

Source link

Preporučeno za vas