Darmanović

Darmanović: Lični stav Timonijea, stvari posmatrati racionalno i bez velike drame


“Francuska je naš prijatelj, saveznik u NATO-u, partner u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, jedna od najvažnijih zemalja EU. Francuska politika i podrška Crnoj Gori je poznata i u tome se sigurno ništa ne mijenja”, istakao je Darmanović
Edit

Krajnje je neuobičajno da jedan diplomata komentariše prilike u zemlji u kojoj nije u službi, rekao je za Antenu M ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović nakon što je ambasador Francuske u Skoplju Kristijan Timonije na jednom skupu, između ostalog, kazao da su pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom postali više štrikiranje nego stvarni napredak.

Timonije je tada ocijenio da je Crna Gora prerano počela otvarati poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom a da suštinski napredak nije ostvarila, navodeći primjer – da se u Crnoj Gori konstantno bogati 10-12 porodica.

“Mislim da stvari treba posmatrati racionalno i bez velike drame. Francuska je naš prijatelj, saveznik u NATO-u, partner u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, jedna od najvažnijih zemalja EU. Francuska politika i podrška Crnoj Gori je poznata i u tome se sigurno ništa ne mijenja”, istakao je Darmanović.

Ministarstvo vanjskih poslova, kako je rekao Darmanović, sa francuksim prijateljima objasnili su se uobičajenim diplomatskim kanalima i kako je istakao “zaista nema razloga za ikakva pretjerivanja i uzbuđenja.”

Stvar je u tome, pojašnjava Darmanović, kako funkcioniše francuska diplomatska mreža, ali da je to, kako je rekao,  njiihov problem.

“Ja vjerujem da se, prije svega, radilo o jednom ličnom stavu koji, na kraju krajeva, svako može da izrazi a naši odnosi sa Francuskom ostaju takvi kakvi su i bili – partnerski, saveznički, prijateljski. Takvi odnosi su potvrđeni potezom Francuske prije nekoliko dana, kad su bili jedna od zemalja koje su dale zeleno svijetlo za otvaranje posljednjeg preostalog Poglavlja – 8”, naglasio je Darmanović u izjavi Anteni M i podvukao da “nema ničeg zabrinjavajućeg”.

“Vijesti” su kontaktirale glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića, ali on nije hteo da odgvori na naša pitanja, odnosno da prokomentariše stav francuskog ambasadora.

Source link

Preporučeno za vas