Dačić pozvao nemačke investitore da ulažu u Srbiji

Dačić pozvao nemačke investitore da ulažu u Srbiji


Ivica Dačić kaže da je evidentno je da pripadamo tom delu Evrope i naš cilj je da što pre postanemo punopravni član EU.

"Ima mnogo izazova i problema, neki su u samom našem regionu, a neki su i u samoj EU. U nekim zemljama, članicama EU, postoji određena skepsa prema proširenju i prijemu novih članova", kazao je Dačić.

Sa druge strane, navodi da u zemljama u našem regionu postoji zamor od priča o proširenju jer se to najavljuje godinama i decenijama.

Najveći problem je pitanje odnosa sa Prištinom

"Kako da se pronađe odgovarajuće trajno političko rešenje koje bi bilo u interesu oba naroda koji žive na Kosovu. Naša želja je da se pronađe kompromis. Međutim, Prištini nije baš previše stalo do toga jer oni smatraju da nema potrebe da prave kompromis, odnosno oni su pre deset godina proglasili državu imaju podršku nekih zapadnih zemalja, i nemaju potrebe da prave kompromis", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić dodaje da, međutim, situacija i nije baš takva, za deset, jedanaest godina oni nisu uspeli da zaokruže proces nezavisnosti.

"Nisu postali član UN, ne mogu postanu član OEBS-a, Saveta Evrope, ne mogu da uđu u EU jer ih 5 zemalja EU ne priznaje. Priče da ih 116 zemalja priznaje, to su čiste laži. Što više razgovarate sa tim zemljama, sa kojima niko u prošlosti iz Srbije nije razgovarao, to više oni vide probleme koje imaju u svojim zemljama na primeru Kosova", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Kako je istakao, Katalonija želi da ide putem Kosova, i to putem jednostranih akata, dakle bez dogovora sa Madridom.

"Mi želimo kompromis. Kardinal Rišelje rekao je da je kompromis onaj dogovor gde svaka strana dobije po malo od onoga što nije htela", naveo je Dačić.

Srbija spremna da nemačkim investitorima ponudi povoljne uslove poslovanja

Ivica Dačić kaže da se u ekonomskom smislu u Srbiji odvijaju reforme, da su preduzete hrabre ekonomske i strukturne reforme koje se tiču fiskalne konsolidacije, poboljšanja uslova za promovisanje investicione klime.

Prema Dačićevim rečima u našoj zemlji posluje preko 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju oko 60 hiljada radnika.

"U tom smislu, Nemačka spada među vodeće privredne partnere Srbije. U 2018. godini spoljnotrgovinska razmena dostigla je rekordne rezultate: ukupna razmena iznosila je oko pet milijardi evra", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Nada se, kaže, da ćemo u neposrednoj budućnosti moći da u Srbiji poželimo dobrodošlicu još jednom velikom imenu evropske i svetske automobilske industrije.

Dačić navodi da je Srbija spremna da nemačkim investitorima ponudi povoljne uslove poslovanja.

"Naši ključni interesi su povećanje investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, poljoprivredno-prehrambeni sektor, IT i turizam. Pridajemo veliki značaj i digitalnoj agendi, tako da izvoz naše IT industrije je na veoma visokom nivou", zaključio je Dačić.Izvor

Preporučeno za vas