Dačić: Graditi prijateljske odnose i strateško partnerstvo

Dačić: Graditi prijateljske odnose i strateško partnerstvo


"Naša je želja i cilj da sa Dominikanskom Republikom, Srbija gradi prijateljske bilateralne odnose i strateško partnerstvo", rekao je Dačić u Santo Domingu, posle razgovora sa šefom diplomatije Dominikanske Republike Miguelom Vargasom Meldonadom.

"Nama je cilj da što više razvijamo trgovinsku i ekonomsku saradnju i u tom smislu da spojimo naše privredne komore, nađemo najbolji način za povećanje naše ekonomske razmene koja je veoma mala. Ona iznosi 2-3 miliona dolara", kazao je Dačić.

Srbija je sa Dominikanskom Republikom, naveo je on, potpisala nekoliko sporazuma, među kojima jedan vezan za ukidanje viza za diplomatske i službene pasoše, kao i sporazum vezan za formiranje radne grupe za ekonomsku saradnju.

Dačić je napomenuo da je potpisan memorandum o saradnji srpske diplomatske akademije i dominikanskog instituta, planirana je razmena diplomata i ustanovljenje počasnih konzula Srbije u Dominikanskoj Republici i obratno.

Šef srpske diplomatije je naveo da će se Srbija i Dominikanska Republika međusobno podržavati u međunarodnim organizacijama.

"Mi smo daleko, ali budite ubeđeni da u nama imate velike prijatelj. Mi sa velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo posetu mog kolege Vargasa Beogradu, da pokušamo da mu uzvratimo veliko gostporimstvo koje ste vi nama ovde pokazali. Budite ubeđeni da ćete imati veliko gostoprimstvo i veliku dobrodošlicu u Beogradu", rekao je Dačić.

"Mislim da je ovo od istorijskog značaja za razvoj odnosa između naših zemalja. Prenosim vam pozdrave našeg predsednika Aleksandra Vučića koji će sa radošću biti domaćin i ministru Varagasu, ali i vašem predsedniku", rekao je Dačić u obraćanju novinarima.Izvor

Preporučeno za vas