Dačić: Cilj OEBS-a još daleko

Dačić: Cilj OEBS-a još daleko


Citirajući predsedavajućeg OEBS-a Miroslava Lajčaka, Ivica Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom samitu te organizacije rekao da "dinamika organizacije" nije onakva kakvu želimo.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da je ova godina bila još jedna u nizu tokom koje je OEBS bio suočen sa, kako je naveo, ozbiljnim i nagomilanim problemima.

"Uprkos neumornim naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju naše organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i povećaju bezbednost u regionu OEBS-a, ovaj cilj je još daleko, a ‘dinamika organizacije’ – dozvolite mi da citiram predsedavajućeg Lajčaka – nije onakva kakvu želimo", rekao je Dačić.

Dobar početak u pronalaženju puta za izlazak iz ove komplikovane situacije bi, prema Dačiću, bio da države učesnice prihvate da nije neophodno da svi imamo iste poglede na postojeće probleme i izazove, ali da moramo poštovati naše različitosti, pokazati otvorenost da u dobroj veri pristupimo dijalogu i težimo kompromisu u otklanjanju, ili bar smanjenju, bezbednosnih rizika.

Govoreći o narednoj godini, Dačić je rekao da je ona iz nekoliko razloga simbolična –obeležavanje 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, čije lekcije, kako je rekao, ne smemo zaboraviti.

"Kao predstavnik zemlje koja je podnela izuzetne žrtve u borbi protiv nacizma, imam posebnu odgovornost i obavezu da naglasim da se užasi Drugog svetskog rata više nikad, ni u jednom obliku ne smeju ponoviti", naveo je šef srpske diplomatije.

Istakao je da je s tim u vezi, moralna obaveza svih da se zajednički borimo protiv bilo kakvih pokušaja relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata koji se, nažalost, i danas dešavaju na prostoru OEBS-a.

"U tom smislu, Srbija posebno podržava usvajanje Ministarske deklaracija povodom 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata, čiji je bila kosponzor", rekao je Dačić.

Ukazao je da se naredne godine obeležava usvajanje najznačajih dokumenata OEBS-a kojima su ne samo postavljeni temelji te organizacije, već je i učvršćen međunarodni poredak, nastao nakon Drugog svetskog rata.

Pored obeležavanja 20 godina od usvajanja Povelje o evropskoj bezbednosti, naredne godine obeležavamo i 45 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, koji je definisao 10 osnovnih principa regulisanja odnosa između država, poput jednakosti između država, poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nepovredivost međunarodno priznatih granica, rešavanja svih sporova mirnim putem kroz obostrano prihvatljiva rešenja, naveo je Dačić.

"Priština da ukine takse i vrati se dijalogu"

Dačić je u Bratislavi poručio da zvanični Beograd očekuje da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu 100 odsto uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije i vrate se dijalogu.

Dačić je, u svom obraćanju na 26. ministarskom savetu OEBS-a, ukazao na to da je dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešavanje problema u Pokrajini, "blokiran već duže od godinu dana".

Prištinski političari, istakao je Dačić, su svojim neodgovornim, unilateralnim potezima, poput uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije, ugrozili opstanak i prava srpske zajednice na KiM, prekršili regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini i onemogućili postizanje kompromisnog i održivog rešenja sa kojim se nijedna strana ne bi osećala kao pobednik ili pobeđeni.

"U cilju pronalaženja ovakvog rešenja, očekujemo da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu ovu jednostranu meru i da se u dobroj veri vrati dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema u Pokrajini", naveo je Dačić.

Govoreći o situaciji u regionu, Dačić je rekao da je Zapadni Balkan u ovom trenutku duboko razočaran usporavanjem i zastojem procesa proširenja EU.

Ocenio je da ovakva situacija šalje lošu poruku državama regiona i pogoduje jačanju radikalizma, kao i jačanju unilateralizma u rešavanju zajedničkih problema.

"Duboko verujem da je, jedino kroz kompromis, fleksibilnost i spremnost da se uvaže i interesi drugih a ne samo sopstveni, moguće doći do održivih rešenja za probleme koji su prisutni u regionu", zaključio je Dačić. Izvor

Preporučeno za vas