Da je živ sigurno bi gledao Argentinu u Kataru

Da je živ sigurno bi gledao Argentinu u Kataru


Prvo Svjetsko prvenstvo bez Dijega Maradone, prva i posljednja šansa da Lionel Mesi stane uz rame legendarnom zemljaku sa kojim ga porede kroz veliku karijeru.

Danas je tačno dvije godine od kako je preminuo El Pibe, u svjetskim medijima je to dobilo prostor gotovo kao i Mundijal u Kataru.

Maradona je bio poseban, još je posebniji nakon 25. novembra 2020. kada je u jeku pandemije koronavirusa umro pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima.

Pokazali su dani nakon njegove smrti da je Dijego, kratko i jasno, besmrtan za sve one koji vole fudbal.

Maradonina Argentina nije dobro krenula u Kataru.

Mesi je dao gol iz penala, ali je Saudijska Arabija šokantno preokrenula (2:1), napravila jednu od najvećih senzacija u istoriji mundijala i natjerala “gaučose” da protiv Meksika (sjutra od 20 sati) igra za goli život. Niko ne smije ni da pomisli šta bi značio poraz, ne bi zadovoljio ambicije ni remi…

Maradonin nekadašnji saigrač Horhe Buručaga je imao šta da poruči Mesiju i saigračima pred vjerovatno presudni duel u grupi:

“Momci, Dijego je sa vama, vjeruje u vas”, rekao je Buručaga.

Da je živ, Maradona bi sigurno bio u Kataru – gledao bi svoju Argentinu, sjedio u društvu prijatelja i predsjednika Fife Đanija Infantina, uživo gledao posljednji ples Lionela Mesija i navijao da omaleni majstor iz Rosarija uradi sve ono što je na svjetskim prvenstvima radio upravo on.

Maradona je sa Argentinom bio svjetski šampion 1986. u Meksiku, taj Mundijal se pamti po njegovim majstorima i vragolijama.

Gol rukom protiv Engleza u četvrtfinalu, pa pogodak kada je driblao gotovo cijeli tim Albiona, onda i golmana Pitera Šiltona, neizbrisiv je pečat koji je ostavio čuveni as Boke juniors i Napolija.

I u Napulju, čiji stadion sada nosi ime Dijega Armanda Maradone, vjeruju da ih sada čuva Pibeov duh – Napoli je prvi na tabeli Serije A, igra spektakularno, sve miriše na reprizu sezona 1986/97. i 1989/90. kada su “azuri” predvođeni Argenticem osvojili jedina dva Skudeta.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas