Kružni tok u Podgorici

Crna Gora kao otvoreni filmski studio


Među 11 ideja podržanih na konkursu „Kreativna Crna Gora“ Ministarstva kulture je i projekat “VR Montenegro” produkcijske kuće „Artikulacija“ iz Podgorice. Projekat je baziran na savremenim tehnologijama virtuelne realnosti (virtual reality), odnosno na sistemu “location scouting” u filmskoj industriji. Tako će sve ono što Crna Gora može da ponudi na filmskim sajmovima i festivalima biti obogaćeno doživljajem virtuelne realnosti koristeći VR naočare posredstvom kojih će zainteresovani biti u prilici da vide sve filmske lokacije i pejzaže u našoj državi.

“Time, ne samo da će Crna Gora biti dodatno afirmisana kao filmska destinacija, već će biti omogućeno i autorima da svoj rad valorizuju kroz koprodukciju sa nekom od inostranih producentskih kuća. Poenta je da neko ko fizički nije u Crnoj Gori faktički bude na određenoj lokaciji u našoj državi. Tako je naš cilj da projektom ‘VR Montenegro’ pokušamo da dovedemo što više stranih produkcija da rade ovdje”, istakao je Igor Mitrić iz „Artikulacije“.
On je, za čitaoce Nezavisnog dnevnika “Vijesti” i portala vijesti.me odabrao fotografije u formi “Little planet” kako bi dočarao o čemu se u projektu radi, jer, podsjeća Mitrić, u štampi i na portalu nije moguće prezentovati VR sadržaj.
U razgovoru za “Vijesti” on dodaje da će, zarad potpunosti projekta, ekipa koja radi na njemu obići čitavu Crnu Goru, i to u raznim vremenskim uslovima, tokom svih godišnjih doba, kako bi slika onoga što naša država nudi bila kompletna.

Igor Mitrić
Igor Mitrić(Foto: Privatna arhiva)

On za “Vijesti” najavljuje i izradu internet stranice gdje bi sve ove lokacije bile dostupne široj publici u VR tehnologiji, možda će biti napravljen i VR dokumentarni film, a paralelno sa ovim projektom, kaže Mitrić, u toku je i projekat izrade virtuelnih prezentacija turističke ponude za Nacionalnu turističku organizaciju (NTO).

“Takođe, od početka ove godine bićemo tehnički osposobljeni da mapiramo Crnu Goru za ‘Google Street View’ servis”, ističe Mitrić.
Program „Kreativna Crna Gora“ pokrenulo je Ministarstvo kulture, a podržano je ukupno 11 autora – 10 projekata/proizvoda i jedna naučna studija.

Koja je prvobitna ideja i šta želite da postignete projektom “VR Montenegro”?

Ideja je da korišćenjem VR tehnologije učinimo Crnu Goru vidljivijom na svjetskom “tržištu” filmskih lokacija, naglašavajući glavne prednosti naše zemlje kao što su veliki broj potpuno različitih lokacija na malom prostoru.

Na koji način će projekat “VR Montenegro” pružiti doprinos crnogorskoj filmskoj industriji?

Projekat je namijenjen privlačenju inostranih filmskih i producentskih kuća specijalizovanih za proizvodnju filmova, serija, televizijskih reklama, advertising i slično, kako bi što više svojih projekata realizovali u našoj zemlji. Prezentovanjem Crne Gore na ovaj inovativni način omogućavamo stranim produkcijama uvid u dostupne lokacije i ubrzavamo proces, bez potrebe da se vrši obilazak više lokacija, što značajno smanjuje troškove i vrijeme za pripremu projekata, a našoj zemlji daje prednost u odnosu na destinacije koje su prezentovane na tradicionalni način.

Da li je Vaš projekat ograničen samo na filmske djelatnike ili je namijenjen i drugim sferama i ljudima iz drugih društvenih djelatnosti?

Osim za promociju i predstavljanje Crne Gore kao filmske destinacije, “Virtual Reality Montenegro” nosi ogroman potencijal za predstavljanje naše zemlje kao turističke destinacije. Prezentovanje turističke ponude na ovaj način, stavilo bi Crnu Goru rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama koje su već započele promociju koristeći “Virtual Reality” tehnologiju. Osim primjene u predstavljanju turističkih potencijala, Virtual reality se u svijetu primjenjuje u raznim oblastima. Na primjer: edukacija u raznim disciplinama, prezentovanje infrastrukturnih projekata, prezentovanje kulturno-istorijskih spomenika, prezentovanje muzejskih i umjetničkih postavki, prezentovanje nekretnina na tržištu…

A kako bi se mogao razviti filmski turizam u našoj državi i kako bi autori iz polja sedme umjetnosti mogli iskoristiti svoju državu na taj način?

Filmski turizam je u značajnoj ekspanziji posljednjih godina. Možda najsvježiji primjer stiže iz okruženja gdje veliki broj turista dolazi u Dubrovnik da obiđe lokacije na kojima je snimana mega popularna serija “Game of Thrones”. Mi smo, kao produkcijska kuća, koncentrisani na dovođenje nekog od velikih svjetskih projekata dok bi valorizacija ipak zavisila od nacionalne i lokalnih turističkih organizacija.

Crna Gora sa svojom raznolikošću (prirode, kulture, arhitekture…) predstavlja jedan veliki otvoreni studio. Rijetko gdje u svijetu autori imaju na raspolaganju ovakve lokacije nadohvat ruke.

Da li bi Crna Gora tako mogla postati i jedna od atraktivnijih filmskih destinacija i šta bi to značilo za Crnu Goru?

Projekat “VR Montenegro” je dio širih napora koje sprovode Ministarstvo kulture, Filmski centar Crne Gore, kao i privatne produkcijske kuće sa namjerom da u Crnu Goru privuku što više filmskih projekata. Svaki inostrani filmski/komercijalni projekat koji se odluči za našu zemlju možemo posmatrati kao direktnu investiciju, ako znamo da prosječan dugometražni film dnevno troši više desetina hiljada eura, a komercijalne reklame čak i više.
Pozitivni uticaj na lokalnu ekonomiju ogleda se u više kategorija: angažovanje lokalnih produkcijskih kompanija, angažovanje lokalnih članova ekipe, kao što su snimatelji, rasvjetljivači, scenografi, fotografi, šminkeri, vozači, angažovanje domaćih firmi za izradu scenografije, iznajmljivanje opreme kod domaćih kompanija, upošljavanje lokalnih hotelskih i ugostiteljskih kapaciteta, angažovanje domaćih kompanija i ustanova koje pružaju usluge neophodne za funkcionisanje filmskog/televizijskog/komercijalnog snimanja (obezbjeđenje, transport, medicinske usluge…).

S obzirom na zahtjevnost realizacije projekta, dokle ste stigli u sprovođenju svega što ste zamislili?

Kako smo u svakodnevnom kontaktu sa stranim produkcijskim kućama po pitanju lokacija za tekuće i buduće projekte, tako se i povećava naša baza lokacija snimljenih u VR tehnologiji. Većina najinteresantnijih lokacija je već snimljena, ali ima još dosta interesantnih koje su ostale da se obrade.

Milo Đukanović na predstavljanju projekta
Milo Đukanović na predstavljanju projekta(Foto: Savo Prelević)

Kakvi su Vaši planovi i zamisli kada je ovaj projekat u pitanju, da li možda postoji i još neki koji se nadovezuje?

U planu je izrada internet stranice, sajta na kojem bi sve ove lokacije bile dostupne široj publici u VR tehnologiji, eventualno izrada VR dokumentarnog filma koji sve lokacije objedinio u jednu cjelinu. Paralelno sa ovim projektom u toku je projekat izrade virtuelnih prezentacija turističke ponude za NTO i on bi uskoro trebalo da bude dostupan na sajtu Nacionalne turističke organizacije. Takođe, od početka ove, 2020. godine bićemo tehnički osposobljeni da mapiramo Crnu Goru za „Google Street View“ servis.

Moćne tehnologije danas su dostupne i kreativcima

Koliko savremene tehnologije mogu da doprinesu razvijanju filmske industrije, prvenstveno u zemlji poput Crne Gore koja obiluje raznim specifičnostima i posebnostima?

Svjedoci smo svakodnevnog napretka tehnike i tehnologije u domenima filmske i video produkcije, pa tako tehnologije koje su nekada bile dostupne malom broju finansijski najmoćnijih studija, sada postaju dostupne velikom broju kreativaca. Na taj način se otvaraju mogućnosti da i u našoj zemlji nastaje sve više audio-vizuelnih djela koja ne zaostaju kvalitetom za ostatkom svijeta.

Ukratko – 2019. je bila uspješna godina

Šta biste posebno izdvojili kao bitno obilježje prethodne godine?

Čini mi se da su u 2019. godini napravljeni krupni koraci u filmskoj oblasti u Crnoj Gori. Snimljeno je i završeno nekoliko dugometražnih filmova i serija koji obećavaju, povećana su izdvajanja za film, Crna Gora je predstavljena na sajmu filmskih lokacija “Focus”, neki od najpoznatijih svjetskih brendova snimili su reklame u Crnoj Gori… ukratko, uspješna godina.

Da li biste nešto dodali, poručili čitaocima?

Puno zdravlja, ljubavi, sreće i dobrih filmova u 2020. godini.

Source link

Preporučeno za vas