Čomić: Nije pitanje etike, nego parlamentarnog vaspitanja da branim sopstveni zakon

Čomić: Nije pitanje etike, nego parlamentarnog vaspitanja da branim sopstveni zakon


Poslanici u Skupštini Srbije su izglasali izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, koje je podnela poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, a koje predviđaju zastupljenost žena od 40 odsto na izbornim listama.

Poslanici su prihvatili amandman poslanice Srpske napredne stranke Marije Obradović na izmene zakona koje je podnela poslanica Čomić, a kojim se precizira da na listama među svakih pet kandidata moraju da budu dve žene.

Na pitanje da li je još članica DS-a, jer je prekršila politiku bojkota, Gordana Čomić odgovara da odluka o njenom isključenju nije zvanično doneta i da će verovatno biti potrebno neko vreme da je organi stranke donesu.

Kaže da je ona donela etičku odluku kada je morala da bira između predloga da bude više žena u parlamentu i politike bojkota, što su obe politike Demokratske stranke.

"Kako god se završilo, devojku iz Demokratske možete izbaciti, ali Demokratsku iz devojke ne možete nikad", rekla je Čomićeva u emisiji Upitnik.

Napomenula je da zakon ne bi bio usvojen da nije bilo odluke predsednice parlamenta da bude na dnevnom redu.

"Nije pitanje etike, nego parlamentarnog vaspitanja da branim sopstveni zakon", rekla je Gordana Čomić.

Ako se žene ne bave politikom, politika će se baviti njima

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović navodi da pripadnost nekoj partiji ne sme da bude od značaja kada je reč o nekim temama.

"Meni je drago što je SNS izglasala, između ostalog, ovaj zakon. Od 2014. govorimo o većem učešću žena, imamo ih 30 posto po postojećem zakonu, ali i u lokalnim parlamentima biće 40 posto žena. Imamo situaciju da uključivanje žena u život Srbije može da doprinese da idemo mnogo brže napred", rekla je Zorana Mihajlović.

Sve žene u političkom životu Srbije su, kaže Mihajlovićeva, pionirke i prave put za buduće generacije žena koje se uključuju u politiku.

"Da nove devojke uđu u politički život, to jedini način da imamo potpuno modernu, otvorenu zemlju u kojoj postoji vladavina prava", rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Istakla je da, od kada se bori za ženska prava, prva i glavna reč za žene je solidarnost, jer bez solidarnosti među ženama neće biti ni većih prava žena.

Narodna poslanica iz redova LSV-a Olena Papuga ističe da kvota za broj žena na listama utiče na promenu svesti.

Smatra da će ovaj zakon ohrabriti žene da uđu u politiku. Poručuje da ima dovoljno kvalitetnih kadrova među ženama u političkim strankama, koje će se naći na listama.

"Svaka stranka i koalicija može da nađe i ima puno žena koje hoće da se bave politikom, jer ako se one ne budu bavile politikom, politika će se baviti njima", zaključila je Olena Papuga.Izvor

Preporučeno za vas