Ilustracija

Četvrtina stanovništva Njemačke je migrantskog porijekla


Povjerenica njemačke vlade za pitanje integracije Anete Vidman-Mauc (CDU) smatra da je integracija u Njemačkoj na dobrom putu. „Savezna republika Njemačka je useljenička zemlja i sposobna je za integraciju“, izjavila je ona povodom predstavljanja posljednjeg izvještaja o stanju integracije u zemlji. Taj izvještaj vlada objavljuje svake dvije godine
Edit

Svaka četvrta osoba ili 25,5 odsto stanovništva u Njemačkoj ima migrantsko porijeklo. Njemačka je napravila pomake u integraciji stranaca, navodi se u izvještaju savezne vlade u Berlinu.

Povjerenica njemačke vlade za pitanje integracije Anete Vidman-Mauc (CDU) smatra da je integracija u Njemačkoj na dobrom putu. „Savezna republika Njemačka je useljenička zemlja i sposobna je za integraciju“, izjavila je ona povodom predstavljanja posljednjeg izvještaja o stanju integracije u zemlji. Taj izvještaj vlada objavljuje svake dvije godine.

„No potreba za poboljšanjem postoji na području obrazovanja migranata“, dodala je Vidmann-Mauc. Tako je, prema njenim riječima, posebno potrebna bolja podrška kada je riječ o jeziku i uvođenje obaveznog testa o znanju jezika za djecu prije njihovog polaska u školu.

„Ženama je takođe potrebna veća podrška kako bi na tržištu rada mogle biti uspješne“, rekla je ona. S tim ciljem je, kako kaže Vidmann-Mauc, potrebna je „ofanziva integracije“.

Ono što je takođe neophodno jeste efektivnija borba protiv mržnje prema strancima i diskriminacije na internetu. „Podstrekači mržnje na različitim platformama moraju osjetiti da je pravna država pred njihovim vratima“, kaže ona. „Nakon napada u Haleu i ubistva Valtera Libkea u Kaselu, mora biti jasno da desničarski ekstremizam, antisemitizam i mržnja prema muslimanima predstavljaju realnu opasnost“, rekla je povjerenica njemačke vlade za pitanja integracije. Isto važi, kako je rekla, za islamski ekstremizam.

Kritika opozicije

Opozicija u Bundestagu kritikovala je rad vlade po pitanju integracije. Filiz Polat, portparolka Zelenih za pitanja migracije i politiku integracije je rekla: „Njemačka sve češće donosi odluku o dozvoli boravka (u zemlji) na osnovu mogućnosti i šansi kada je riječ o ekonomskoj i društvenoj participaciji“. Ona takođe kaže da se mnogi ljudi koji nemaju siguran boravak u zemlji suočavaju sa zabranom rada, a takođe je onemogućeno regularno pohađanje škole i ponude kada je riječ o integraciji.

Stranka Ljevice smatra da vlada presporo sprovodi „važne predloge za integraciju na tržištu rada“. „Za stvarnu reprezentaciju našeg useljeničkog društva još uvijek nedostaje osoba sa migrantskom pozadinom na rukovodećim pozicijama u javnim službama“, kaže Gekaj Akbulut, portparolka Ljevice za pitanja integracije.

CDU/CSU pak upućuje na napredak koji je postignut u politici integracije. Takav razvoj situacije raduje „posebno jer je javni diskurs često obilježen mržnjom i podsticanjem na mržnju i dijelom pruža drugačiju sliku“, kaže Nina Varken, povjerenica poslaničke grupe CDU/CSU za pitanja integracije.

No ona dodaje da napori u cilju integracije ne smeju biti smanjeni. „Moramo se usredotočiti na one bez kojih dugoročna, uspješna integracije nije moguća, dakle na žene i djecu“, kaže Varken.

Svaka četvrta osoba u Njemačkoj ima migrantsko porijeklo što je 25,5 odsto stanovništva. Prošle godine je 52 procenta tih osoba imalo njemačko državljanstvo, dok se 48 procenata vodilo kao stranci, navodi se u izvještaju o integraciji predstavljenom u utorak.

Podaci pokazuju da je useljavanje u Njemačku smanjeno: prošle godine je u zemlju došlo oko 1,6 miliona ljudi, što je 300.000 manje nego prethodne godine. Više od polovine, 53 odsto useljenika, stiglo je iz zemalja Evropske unije.

I broj zahtjeva za azil znatno je smanjen: U prvih deset mjeseci 2019. godine taj broj je iznosio oko 141.900. Poređenja radi, 2018. je bilo podneseno oko 185.800 zahtjeva, a 2017. godine više od 222.000.

 

Source link

Preporučeno za vas