Fudbaleri Budućnosti slave jesenju titulu

Budućnost peti put jesenji prvak – na proljeće traži četvrtu titulu


Od 13 do sada završenih šampionata u samostalnoj Crnoj Gori, 10 puta je šampion postao tim koji je bio prvi na polusezoni. Budućnost je tri puta bila akter preokreta – dva puta je izgubila jesenju titulu, jednom je nadoknadila zaostatak
Edit

Remijem OFK Titograda i Sutjeske (1:1) fudbaleri Budućnosti osvojili su jesenju titulu, koju su potom potvrdili pobjedom nad Rudarom (2:0).

Za izabranike Mladena Milinkovića, međutim, mnogo je važnija bodovna razlika – ona sada iznosi pet bodova u odnosu na Sutjesku, a može da naraste i na svih osam ako Podgoričani u nedjelju dobiju zaostali meč u Grblju.

Koliko je važna jesenja titula u crnogorskom klupskom fudbalu?

Ona je, obično, najava krajnje titule, posebno kada je razlika velika na polusezoni, ali i ne mora da bude tako.

U prethodnih 13 šampionata u samostalnoj Crnoj Gori u 10 navrata jesenji prvaci bili su i šampioni dražave, dok se tri puta dogodio preokret tokom proljeća.

U prvoj sezoni, 2006/07, Zeta je postala prvak iako je na polusezoni imala tri boda manje od Budućnosti.

Podgoričani su se revanširali godinu kasnije, kada su bili drugi na polusezoni sa pet bodova manje, da bi na proljeće osvojili prvu titulu, od ukupno tri.

Budućnost je bila i jesenji prvak i u sezoni 2009/10, doduše zbog bolje gol-razlike u odnosu na Rudar, ali su titulu na kraju osvojili Pljevljaci.

Dakle, Budućnost je sva tri puta bila akter preokreta – dva puta nije sačuvala prvo mjesto sa polusezone, jednom je nedoknadila jesenji zaostatak.

U ostalih 10 navrata, titulu je osvojio tim koji je bio lider tokom zimske pauze.

Šampionske trke, od početka do kraja, kontrolisali su Mogren u sezonama 2008/09 i 2010/11, Budućnost u sezonama 2011/12 i 2016/17, Sutjeska čak četiri puta (2012/13, 2013/14, 2017/18 i 2018/19), Rudar 2014/15, kao i OFK Titograd (tadašnja Mladost) u sezoni 2015/16. 

Budućnost je, dakle, peti put jesenji prvak – u prethodna četiri navrata dva puta je osvojila titulu, dok se jednom kao drugoplasirana na polusezoni popela na tron.

Najveća razlika koju je neki tim nadoknadio na polusezoni iznosi pet bodova – uradila je to Budućnost prije 12 godina.

Brojke su, dakle, na strani podgoričkog tima pred proljećni rasplet.

Budućnost ima veliku šansu da osvoji četvrtu titulu i izjednači se sa Sutjeskom, koja sada jedina ima četiri šampionska pehara.

Source link

Preporučeno za vas