Brojanje glasova u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli

Brojanje glasova u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli


Pravo glasa u četiri opštine imalo je skoro 90.000 građana. Na redovnim izborima u opštini Lučani učestvovalo je osam lista, a pravo glasa imalo je 16.483 birača. Glasalo se na 43 biračka mesta, jednom više nego 2014. godine.

Kako javlja dopisnik RTS-a, u Lučanima do 18 časova glasalo je 54,79 odsto upisanih birača.   

U Doljevcu, gde su vanredni izbori raspisani posle ostavke predsednika Gorana Ljubića, građani su birali 37 odbornika u lokalnoj skupštini. Do 18 časova u Doljevcu je glasalo blizu 65 odsto građana.

U opštini Kula oko 36.000 birača glasalo je na 40 biračkih mesta za izbor novog saziva lokalnog parlamenta koji će imati 37 odbornika. Do 18 časova u Kuli je glasalo 45 odsto građana.

Na vanrednim lokalnim izborima na 31 biračkom mestu glasali su građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu. Izlaznost do 19 sati je 47 procenata.

Incidenti na biralištima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović po zatvaranju birališta izdao je saopštenje o incidentima za vreme glasanja u opštini Lučane. Stefanović je saopštio da je Boško Obradović, sa grupom stranačkih funkcionera, upao večeras u prostorije Policijske stanice u Guči i vređao državnog sekretara MUP-a Dijanu Hrkalović.

"Kulminacija bahatog, divljačkog i nasilničkog ponašanja Boška Obradovića i jednog dela funkcionera Saveza za Srbiju, koji su danas u opštini Lučani fizički napali više ljudi, prvo ženu koja je došla da glasa na biračko mesto, a potom i novinara, dogodila se večeras oko 19 časova, kada je Boško Obradović sa grupom stranačkih funkcionera, upao u prostorije Policijske stanice u Guči, u pokušaju da se na nasilan način obračuna sa policijom, koja je radila svoj posao po nalogu tužioca", saopštio je Stefanović.

Oglasila se i državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.

"Predstavnici SZS, predvođeni Boškom Obradovićem, večeras su nasilno upali u policijsku stanicu u Guči, kako bi se obračunali sa policijskim službenicima i sprečili ih u njihovom radu. Navodno, nezadovoljni privođenjem Lazara Đurovića, jednog od predstavnika njihovog Saveza, koji je doveden u stanicu po nalogu tužioca zbog sumnje da je danas napao novinara ispred jednog biračakog mesta, na najbrutalniji način želeli su da se obračunaju sa ljudima iz policije i tužilaštva, što predstavlja otvoreni udar na institucije države Srbije", navodi Hrkalovićeva.

Savez za Srbiju saopštio je večeras da su članovi njegovog Predsedništva večeras otišli u policijsku stanicu u Guči da traže oslobađanje jednog njihovog aktiviste, koji je zadržan, i tamo su zatekli državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović. "Šta Dijana Hrkalović radi u Guči na izborni dan", upitao je SZS.

U novom saopštnju Saveza za Srbiju tvrdi se da je uhapšeno pet aktivista te organizacije, i poručuje da neće više biti izbora dok se ne ispune njihovi uslovi, a do ispunjenja će nastaviti sa protestima.

Pripadnici policije identifikovali su tokom dana B. P. (37) iz Prijepolja kao osobu koja je na biračkom mestu u Kotraži, u opštini Lučani, napala dvoje građana koji su došli da glasaju na lokalnim izborima.

Posmatračka misija CRTA navela je da su veće nepravilnosti zabeležene na 11 od ukupno 43 biračka mesta, među kojima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača. "Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovane osobe ispred biračkog mesta legitimisala birače", navodi CRTA.

Kako dodaju, prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu Crte isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu.

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mesto 25 u Kotraži gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces. SNS je saopštila da ima pouzdane informacije da je jedan od lidera SZS Dragan Đilas lično naredio razbijanje biračkih kutija i uništavanje dela izbornog materijala u opštini Lučani.

SNS takođe poručuje da ima saznanja da su za ovu akciju angažovani "brojni Đilasovi, Obradovićevi i Jeremićevi batinaši", koji su od jutros prisutni na teritoriji opštine Lučani, a koji su došli iz različitih opština, od Čačka do Prijepolja.

Jedan od lidera SZS Boško Obradović tvrdi da je policija na pojedinim biračkim mestima u Lučanima počela da hapsi opozicione aktiviste. On tvrdi da je u policijskoj stanici u Guči priveden Borko Puškić, predsednik IO Dveri, jer je, kako je rekao na konferenciji za novinare, sprečio da se u Kotraži koriste paralelni spiskovi, saopštio je SZS.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je da predstavnici Saveza za Srbiju, među kojima su prepoznali ljude iz Dveri, pozivali njihove članove i simpatizere i vršili pritisak na njih da ne glasaju za POKS, preteći im i ucenjujući ih.

Aktivisti SNS-a žalili su se na nepravilnosti i u Kladovu. Prvi na listi "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Kladovo" i kandidat za predsednika te opštine Saša Nikolić izjavio je da kandidat SPS za predsednika opštine Radovan Arežina na "najbrutalniji način vređa, presreće i fizički nasrće na aktiviste SNS".Izvor

Preporučeno za vas