Brnabić za RTS: Regionalni mir i stabilnost preduslov za bilo kakav ekonomski napredak

Brnabić za RTS: Regionalni mir i stabilnost preduslov za bilo kakav ekonomski napredak


Ana Brnabić je, gostujući u emisiji OKO, rekla da je politika Prištine bahata, neodgovorna, nepredvidiva, te da narušava sve ono što je region uradio na povezivanju.

"Bar jedna dobra stvar je što sad i drugi vide kakva je to politika. Ne pominju se dve strane i insistiramo da se ne spominju. Veliko je priznanje od strane Brisela što vide da Srbija nije uvodila kontramere", napominje predsednica Vlade.

Ističe da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom onda kada takse budu ukinute. Kako kaže, tim taksama ceo region vraćen je 50 koraka unazad.

"Nama je neophodan mir i stabilnost. Preduslov bilo kakvog ekonomskog napretka su regionalni mir i stabilnost", ističe Brnabićeva.

Komentarišući izjavu portparola Kfora Vinčenca Grasa da specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sever KiM, predsednica Vlade kaže da je saglasna sa izjavom ministra Dačića da Kfor treba da nam da priručnik "šta može, šta ne može".

"To je isto kao da vi kažete da srpska vojska i policija ne smeju da uđu, ali sme komunalna policija, a to što naša komunalna ima tenkove… Srbija neće dopustiti da se to tako radi", naglašava predsednica Vlade. 

Kada je reč o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Brnabićeva napominje da je bila iznenađena tim pismom.

"Pismo razumem kao poziv Prištini da se malo urazumi i da prekinu sa provokacijama. Mislim da su dobili malo po prstima. Mi se, kao što je predsednik rekao, nećemo se vraćati na dijalog dok su takse na snazi. To razume i podržava Brisel. Videćemo šta dalje", rekla je predsednica Vlade.

Brnabić: Nikada veći budžet za prosvetu i kulturu

Predsednica Vlade rekla je da nikada veći budžet nije obezbeđen za prosvetu i kulturu, i dodala da, ako o nečemu Vlada vodi računa, to je reforma obrazovanja.

Za obrazovanje je, kaže, izdvojen novac i preko Ministarstva prosvete, ali i preko Ministarstva trgovine i budžeta za "Telekom" koji će raditi na povezivanju škola na internet.

Pored toga, istakla je, urađena je i studija na Elektrotehničkom fakultetu o potrebama škola u Srbiji kako bi se napravile škole potrebne omladini.

Govoreći o povećanjima plata i penzija, Branbićeva je rekla da je realno očekivati povećanje plata u 2019. godini, ali da će se nastaviti i s povećanjem penzija.

Upitana o uvođenju platnih razreda, premijerka je rekla da su oni neophodni ako se želi da se uvede red.

"Još ne znamo kada ćemo uvesti red jer ima više od 150 koeficijenata i zato idemo na sustem platnih razreda. Sindikati u zdravstvu se nikada nisu bunili i davali su podršku, kultura i prosveta nisu bile za to, čak su i štrajkovali. Povećali smo sektorski plate zdravstvu, prosveti i bezbednosnim službama", rekla je Brnabićeva.

O protestima 

Predsednica Vlade komentarisala je i proteste protiv nasilja koji se nekoliko subota unazad održavaju u Beogradu, rekavši da su protesti legitimni te da "nisu ni prvi ni poslednji".

"Oni mogu da se šetaju mirno koliko god puta hoće", rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade ističe da je dugo razmišljala o protestima posle, kaže, svih frustracija oko toga koliko nam je zemlja bila zapuštena.

"Razmišljam šta je to oko čega se ne slažimo. Oni protestuju sa ljudima koji su 2006. izmenili Ustav mnogo više od onoga što ga mi sada menjamo, bez slanja Venecijanskog komisiji na mišljenje, bez javne rasprave. Kada je 2011. menjana medijska strategija, u toj radnoj grupi je bio jedan predstavnik novinarskih udruženja i usvojena je na telefonskoj sednici. Da li tu vladavinu prava hoćemo?", upitala je Brnabićeva.

Trudi se, kaže, da sluša sve građane, posebno one koji se ne slažu sa Vladom kako bi čula šta sve može da se uradi bolje. Ipak, kaže, protesti joj nisu jasni.

"Kažu da smo mi uništili obrazovanje, a mi uveli digitalizaciju kao predmet a njima izborni predmet bio ‘Ruke u testu’", ističe predsednica Vlade. Izvor

Preporučeno za vas