Brnabić s Parolinom o odnosima i saradnji Srbije i Vatikana


Premijerka je upoznala kardinala Parolina sa trenutnim okolnostima u pregovorima Beograda i Prištine i istakla iskrenu opredeljenost Srbije ka nastavku dijaloga.

Ona je zahvalila državnom sekretaru Parolinu na principijelnom stavu Svete stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a on je obavestio predsednicu Vlade da Vatikan sa posebnom pažnjom prati situaciju u regionu i dijalog Beograda i Prištine.

Parolin je naglasio i da je za Vatikan od izuzetne važnosti zaštita kulturnog i religioznog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se saglasili da je rad Mešovite komisije o Alojzu Stepincu i međucrkveni dijalog koji je iz njega proistekao, iako konačna odluka još nije doneta, imao pozitivne efekate na odnose između Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, kao i sa stanovišta metodologije, te da predstavlja značajan primer za proučavanje drugih istorijskih perioda i ličnosti.

Kardinal Parolin preneo je podršku Vatikana evropskim integracijama Srbije, dodajući da je Evropska unija u osnovi projekat mira i suživota različitih religija i nacionalnosti, kojem Srbija i region Zapadnog Balkana pripadaju.

Premijerka Brnabić i kardinal Parolin složili su se da postoji uzajamna zainteresovanost za intenzivniju saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, podsećajući da je na snazi postojeći Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke, kao i Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja.Izvor

Preporučeno za vas