Brnabić: Najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja

Brnabić: Najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja


Ana Brnabić je istakla da reforme u oblasti ekonomije i poboljšanju investicione klime daju rezultate, navodeći da je sada važan zadatak, da u godinama koje dolaze, država održi i zaštiti svoju ekonomsku stabilnost.

Kukan je pohvalio dobre ekonomske rezultate i istakao da ovako visoke standarde treba održati u daljim reformama. Fokus bi trebalo da bude na vladavini prava i pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija, naglasio je Kukan.

Premijerka Brnabić je rekla da su najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja – 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa.

Objasnila je da je predstavljen Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa u septembru ove godine, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Brnabićeva je izvestila delegaciju Evropskog parlamenta da Vlada Srbije vodi kontinuirani dijalog sa predstavnicima civilnog društva o najvažnijim nacionalnim pitanjima i istovremeno izrazila očekivanje da će se otvorenim razgovorima sa medijskim udruženjima urediti oblast medijskih sloboda i delovanja i stvoriti neophodno poverenje sa obe strane.

Kukan je ocenio da Srbija dobro napreduje u okviru pristupnih pregovora i pohvalio posvećenost i ozbiljnost države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Srbija je potrebna Evropskoj uniji kao jak i stabilan partner u regionu, istakao je Kukan.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, premijerka je izrazila zabrinutost zbog kontinuiranog izazivanja tenzija u Pokrajini, što prema njenim rečima stoji na putu nalaženja zajedničkog kompromisnog rešenja.

Brnabićeva je istakla da je Beograd spreman za pronalaženje trajnog rešenja i izrazila očekivanje da će i druga strana doprineti da ovaj kompromis učinimo mogućim.Izvor

Preporučeno za vas