Brnabić: Humanitarna akcija pokazala bliskost Srbije i Republike Srpske

Brnabić: Humanitarna akcija pokazala bliskost Srbije i Republike Srpske


Na ovogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" godine prikupljena sredstva namenjena su za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju dece sa poremećajima kretanja.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da su ove godine, kao i prošle, predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije odlučili da doniraju 250.000 evra "Fondu solidarnosti Republike Srpske" kako bi se deci sa poremećajima kretanja nabavili ti uređaji.

Brnabićeva je podsetila da su se u Banjaluci okupili kako bi podržali tu inicijativu koju je Milorad Dodik pokrenuo pre devet godina i pozvali građane da se uključe i pomognu ovu akciju, ali, ističe da su se okupili i da bi pokazali bliskost i posebne veze između Republike Srpske i Srbije.

"Takođe smo tu", dodala je, "da pokažemo da naša bliskost nije i ne sme biti samo u rečima, kako je to nekada bilo, već pre svega u konkretnim delima – u podršci Srbije građanima Republike Srpske, konkrentim projektima, zajedničkim inicijativama, izgradnji i obnovi škola, domova zdravlja, domova kulture, obdaništa, puteva, lokalne infrastrukture, pa i u stalnom posetama".

Brnabićeva je rekla da je ponosna što je deo tima Aleksandra Vučića koji kroz dela, a ne samo reči, najkonkretnije do sada podržava narod u Republici Srpskoj i na najbolji način gradi naše posebne veze.

Podsetila da je Srbija od 2014. godine u Republici Srpskoj podržala projekte ukupne vrednosti 21.750.000 evra, a da je samo ove godine Srbija Republici Srpskoj pomogla sa ukupno 9 miliona evra.

"Meni lično su tri stvari obeležile našu saradnju u ovoj godini: zajednička sednica naše dve Vlade u avgustu u prelepom Trebinju, otvoranje obdaništa ‘Srbija’ tom prilikom, i otvaranje Doma kulture u Nevesinju koji nosi ime velikog glumca Nebojše Glogovca. Drago mi je i ponosna sam što je Srbija dovoljno jaka da pomogne", rekla je Brnabićeva.

Naglašava da ovo ne bi bilo moguće da nije bilo vere Mileta Dodika, Željke Cvijanović i njihovih timova u ovakvu saradnju sa Srbijom, kao i ekonomskog jačanja same Republike Srpske što je omogućilo, kako kaže, pokretanje velikog broja projekata koje smo mi onda mogli da pomognemo. Hvala vama na tome. 

"Nastaviti da se radi jače i bolje" 

Ukazala je da danas imamo jaču Srbiju i jaču Republiku Srpsku, ali da mora da se nastavi da se da radi – jače i bolje.

"Da danas budemo jači nego što smo bili juče, ali nešto slabiji nego što ćemo biti sutra. Da se čuvamo i da se pomažemo, posebno u ovim kompleksnim vremenima u kojima živimo. Pokazali smo da umemo da budemo razboriti, tolerantni i mudri", istakla je Brnabićeva.

U 2019. godini, poručila je, treba svi zajedno da budemo još pametniji, još staloženiji, još razumniji i još mudriji.

"Kakvi god izazovi bili pred nama, naš posao je da omogućimo drugačiju budućnost, ne samo za nas ovde – u Srbiji i u Republici Srpskoj – već za sve u regionu, pre svega za mlađe generacije. Da napravimo uslove da mladi ostaju ovde, da ovde rade i stvaraju, da ovde prave svoje karijere i porodice. To treba da bude naš najvažniji cilj", naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Govor je završila svojim najvećim utiskom ove godine – našim odbojkašicama koje su se za svetsko prvenstvo pripremale u Republici Srpskoj.

"Odavde smo ih Željka i ja ispratile na prvenstvo nakon veličanstvene pobede nad Bugarskom u Banjaluci. Odavde su krenule i kući se vratile kao šampionke sveta na najveću radost svih nas", istakla je Brnabićeva.

"Ponosan sam što institucije RS učestvuju u akciji" 

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ponosan što mnoge institucije Republike Srpske učestvuju u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".

"Mi pokušavamo da im pomognemo. Ponosan sam na to što iza ovog stoje razne institucije, posebno Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu koji je ostvario značajne rezultate. Izgradili smo Roditeljsku kuću i vreme je da to nastavimo", rekao je Dodik. 

On je dodao da je "divno biti deo ove večeri" i poručio da će se nastaviti zajednička saradnja i u narednom periodu. 

Predsednica RS Željka Cvijanović zahvalila je svima koji su učestvovali o ovoj humanitarnoj akciji, posebno Dodiku koji je, kako je istakla, i pokrenuo ovu akciju, ali i premijerki Srbije Ani Brnabić, koja inače takođe prisustvuje humanitarnoj akciji. 

Cvijanovićeva je naglasila da je u pitanju oprema koja predstavlja poslednju generaciju o ovoj oblasti.

"Novac nije sve, došli bismo do njega na bilo koji nacin, ali suština ovakvih okupljanja jeste upravo to zajedništvo, koje imamo. Ponosna sam da ovo veče bude upravo na Detinjce, i da upravo u tom duhu se organizuje ova manifestacija. Dobićemo ”čarobnog robota” kako su ga deca od milja prozvala, kako bi oni napravili mali, a mi s njima veliki korak ka boljem životu te dece", poručila je predsednica RS. 

Humanitarnoj večeri, pored premijerke Brnabić i ministara Zorana Đorđevića i Vanje Udovičića, prisustvovali su predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao pokrovitelj, i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Oni će na donatorskoj večeri razgovarati sa građanima, koji pozovu humanitarni broj 1411, i tako pomoći akciju.Izvor

Preporučeno za vas