Alvim

Brazil: Ministar koristio djelove Gebelsovog govora, Vlada kaže da će ga smijeniti


Alvim, direktor pozorišta kojeg je ultradesničarski predsjednik Žair Bolsonaro imenovao prošle godine, rekao da je govor “retorička koincidencija”
Edit

Brazilska vlada je saopštila da će ministar kulture Roberto Alvim biti smijenjen zato što je koristio djelove govora šefa nacističke propagande Jozefa Gebelsa, prenio je Rojters.

Snimak, koji je objavljen u četvrtak povodom dodjele nacionalnih nagrada za oživljavanje umjetnosti u Brazilu, brzo se proširio internetom i izazvao bijes zato što su djelovi govora isti kao Gebelsovi.

U snimku na Tviter nalogu ministarstva, Alvim iznosi detalje o nagradi za “herojsku” i “nacionalnu” umjetnost.

U pozadini se čuje “Loengrin” Riharda Vagnera, Hitlerovog omiljenog kompozitora, prenio je BBC.

Alvim, direktor pozorišta kojeg je ultradesničarski predsjednik Žair Bolsonaro imenovao prošle godine, rekao da je govor “retorička koincidencija”.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan, sa konzervativinim društvenim programom, često optužuje brazilske umjetnike i kulturno stvaralaštvo, uključujući udžbenike i filmove, za “ljevičarsku pristrasnost”, navodi BBC.

U snimku koji traje šest minuta, Alvim kaže: “Brazilska umjetnost sljedeće decenije biće herojska i nacionalna, imaće veliki kapacitet za emocionalnu uključenost…duboko povezana sa težnjama našeg naroda, ili neće biti ništa.”

Djelovi su identični govoru koji je u Gebelsovoj biografiji citirao njemački istoričar Peter Longerih koji je napisao i nekoliko knjiga o Holokaustu: “Njemačka umjetnost sljedeće decenije biće herojska, čelično – romantična, biće činjenična i potpuno lišena sentimentalnosti, biće nacionalna sa velikim patosom i posvećena, ili neće biti ništa.”

Brazilski list “O Globo” je objavio da je Bolsonaro odlučio da smijeni Alvima nakon što je “analizirao činjenice” sa najbližim saradnicima.

Mnogi na društvenim mrežama su osudili ministrov govor, ali su ga neki i hvalili.

U objavi na Fejsbuku, Alvim je rekao da “ljevica pravi pogrešne asocijacije” između dva govora i da nema ništa sporno u njegovoj rečenici.

“Čitav govor je zasnovan na nacionalističkom idealu za brazilsku umjetnost i postoji koincidencija sa jednom rečenicom iz Gebelsovog govora. Nisam ga citirao i nikad to ne bih učinio … Ali, sama rečenica je savršena”, poručio je Alvim.

Ministar nije komentarisao muzičku podlogu.

Predsjednik donjeg doma brazilskog Kongresa Rodrigo Maja, rekao je da je Alvim “prešao svaku granicu” i da je snimak “neprihvatljiv”.

On je pozvao Bolsonara da ga smijeni.

Njemačka ambasada u Brazilu je u objavi na Tviteru osudila govor i saopštila da se protivi “bilo kakvom pokušaju da se banalizuje ili glorifikuje” era koja je “čovječanstvu donijela beskrajnu patnju”.

Source link

Preporučeno za vas