Jutros u kući Čvorovića

Božić u kući Čvorovića: Bitno je da budemo dobri ljudi, da volimo jedni druge


Božiću je prethodio Badnji dan koji su Čvorovići proveli u postu i molitvi
Edit

Marko Čvorović došao je rano jutros u kuću svog strica Ratka, kao polaznik ili prvi koji na Božić ulazi u kuću koja proslavlja najradosniji hrišćanski praznik.

“Moj polaznik je moj sinovac. On na selu dvije tri kuće obilazi, tako da počne sigurno u pet sati ujutru. Iako smo u gradu, nastavili smo tradiciju. Ne mijenjamo polaznika. Dokle god on bude htio dolaziće u naš dom”, rekao je Ratko Čvorović.

Božiću je prethodio Badnji dan koji su Čvorovići proveli u postu i molitvi. Ratko se sa suprugom i tri sina trudi se da poštuje običaje koje je naučio od predaka.

“Možda je u današnje vrijeme malo drugačije. Živi se u stanovima i kućama, ali one najbitnije stvari, nalaganje badnjaka, doček polaznika, mir u kući, da ima na stolu svega. Kažu kako bude na Božić tako se očekuje u toku godine”, priča Čvorović.

Kako se Božić proslavlja tri dana, priča Ratko, danas, ali i naredih dana očekuje goste, a obići će sa porodicom i svoje najbliže.

“Kod mene ima dosta gostiju za Božić. Dolaze i ljudi drugih vjeroispovijesti. Imam prijatelja muslimasnke vjeroispovijseti, katolika. Taj dan širi se ljubav, kao što sama vjera i sam Bog naš nalaže”. kaže Čvorović.

Za Božićnu trpezu, sa velikim zadovoljstvom, potrudila se domaćica Nataša

“Tradicionalna jela. Pogača, sarma, pečeno meso, suvo meso, kolači, pite”. dodaje Nataša Čvorović.

Posebno mjesto na trpezi zauzima božićna pogača – česnica, u koju domaćica stavlja novcic. Prema vjerovanju,ko ga pronadje, te godine pratiće ga sreća i životni uspjesi.

A Čvorovići slavlje nastavljaju u dobrom raspoloženju, spremni da dočekaju svakog dobronamjernog gosta Svima koji slave šalju božićnu poruku.

“Bitno je da budemo dobri ljudi, da volimo jedni druge, da vlada ljubav, ono što zahtijeva sam naš Bog Isus Hristos, zbog čega proslavljamo njegovo rođenje”, zaključuje Ratko Čvorović.

Source link

Preporučeno za vas