Blokada Kalinjingrada mogla bi da dovede do vojnog sukoba

Blokada Kalinjingrada mogla bi da dovede do vojnog sukoba


Kalinjingrad, Foto: Reuters

Kalinjingrad, Foto: Reuters

Zamjenik predsjednika odbora za spoljne poslove ruske Dume Vladimir Džabarov izjavio je danas da bi odbijanje Litvanije da do ruske enklave Kalinjingrada propusti robu pod sankcijama EU moglo da dovede do vojnog sukoba.

Džabarov je rekao da bi moglo da dođe do “oružanog sukoba” ako Kalinjingrad bude blokiran.

“Ruska država mora da štiti svoju teritoriju i očuva njenu bezbjednost. Ako uočimo prijetnju po našu bezbjednost koju prati mogućnost gubitka teritorije, sigurno ćemo preduzeti ekstremne mjere i ništa nas neće zaustaviti”, rekao je Džabarov.

Njegova izjava uslijedila je nakon upozorenja Kremlja da će reagovati na ograničenje tranzita.

Pokušaj Rusije da upotrijebi vojsku protiv Poljske ili Litvanije pokrenuo bi direktan sukob sa savezom NATO, čije su Poljska i Litvanija članice.

Prema Povelji NATO, saveznici su u obavezi da štite bilo koju napadnutu državu članicu.

Litvanija je ranije naglasila da je zabrana tranzita ruske robe dio četvrtog paketa sankcija EU i da se ona odnosi samo na čelik i metale koji sadrže gvožđe. Zemlja je odbacila rusku tvrdnju da je to blokada Kalinjingrada, jer roba koja nije predmet sankcija i željeznički putnici mogu da prolaze kroz Litvaniju.

U skladu sa sankcijama EU, od jula će biti zabranjen tranzit neke druge robe proizvedene u Rusiji, od avgusta prevoz uglja, a tranzit nafte i proizvoda od nafte biće zabranjen u decembru.

Rusija tvrdi da su tranzitna ograničenja kršenje ranijih sporazuma sa EU o slobodnom prolazu robe do Kalinjingrada.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas