Blažo Đukanović

Blažo od Duška traži dozvolu da priključi elektranu


Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica” “BB Hidro” je dobila 2016, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi
Edit

Podgorička firma „BB Hidro“ čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića, tražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda građevinsku dozvolu kako bi malu hidroelektranu Bistricu Lipovsku u Kolašinu priključili na elektrodistributivnu mrežu.

U zahtjevu od 22. novembra koji potpisuje ovlašćeni zastupnik “BB Hidro” Slaven Burzanović od resora kojim sada, nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, koordinira premijer Duško Marković, traže i dozvolu za gradnju trafostanice 0,4/10 kilovata u sklopu elektrane, kao i desetokilovatnog priključnog kablovskog voda.

Duško Marković
Marković(Foto: Boris Pejović)

Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica” “BB Hidro” je dobila 2016, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi.

Firma “BB Hidro” je status privremenog povlašćenog proizvođača dobila u aprilu prošle godine. Ukoliko završi to što sada traži i ispunjava uslove, dobija i status povlašćenog proizvođača, odnosno građani će plaćati podsticaje ili subvencije za proizvodnju struje iz tih mini-hidroelektrana. Od ove godine je ukinuta jedna – niža naknada, ali će se ona investitorima nadomjestiti iz državnog budžeta, a na računima je ostala veća naknada za podsticaj proizvodnje iz obnovljih izvora energije.

Izgradnjom malih hidrolektrana u Crnoj Gori, uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a jer se o profitabilnom poslu.

Snaga mHE Bistrica će biti 993,3 kilovata, dok je projektovana godišnja proizvodnja struje 3.154 megavat-sati.

Prema koncesionom ugovoru, ova investicija Đukanovića realizuje se u tri faze. Prva faza podrazumijevala je izradu tehničke dokumentacije, što je firma obavila. Druga faza je izgradnja objekta same hidroelekrane i to u periodu od dvije godine, dok preostalih 27 godina je vremenski period koji se daje na korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije.

Kompanija sina šefa države osim na Bistrici, planira gradnju i MHE “Slatina” na istoimenom vodotoku u kolašinskoj opštini.

Vlada je prije godinu i po donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane Slatina, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u mjestu Raško Mioska.

Mlađi Đukanović je novac za gradnju obezbijedio kreditom od milion i po eura, koji je uzeo od Hipotekarne banke, a kao garanciju je založio svoju imovinu – dva poslovna prostora u zgradi Vektra od 412 i 47 kvadrata, dupleks od 199 kvadrata na Žabljaku i tri parcele od 3.640 kvadarata u Kolašinu. 





Source link

Preporučeno za vas