"Ovo nije integracija, ovo je okupacija": Sa protesta

Bjelorusija: Protest opozicije protiv veće integracije sa Rusijom


Protesti se održavaju u trenutku kada predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko vodi razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, na Crnom moru
Edit

Više od 1.000 opozicionih demonstranata okupilo se danas u Minsku, u Bjelorusiji da protestuje zbog planirane veće integracije sa Rusijom.

Protesti se održavaju u trenutku kada predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko vodi razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, na Crnom moru.

Dva lidera razgovaraju o ekonomskim sporazumima prema kojima treba da se još više zbliže ta dva bivša sovjestska suseda i savzenika.

Lukašenko koji vlada Belorusijom više od četvrt vijeka oslanja se na jeftinu rusku energiju i zajmove da održi privredu sovjetskog tipa.

Kremlj je povećao pritrisak na Bjelorusiju, podizanjem cijena energenata i smanjenjem subvencija, ali Lukašenko je obećao da neće odustati od postsovjetske nezavisnosti Bjelorusije.

Neki u zemlji strahuju da bi ti sporazumi mogli da budu uvod u puno spajanje, zabrinutost koja je podstaknuta ruskim pripajanjem Krima 2014. godine.

Source link

Preporučeno za vas