Karlos Gon

Bivši šef Reno-Nisana pobegao iz Japana u Liban


Karlos Gon je potvrdio danas da se nalazi u Libanu i obećao da će slobodno govoriti za novinare, ostavljajući zaprepašćen svoj advokatski tim u Japanu
Edit

Bivši generalni direktor Reno-Nisana, Karlos Gon, koji je bio u kućnom pritvoru u Japanu gdje je čekao suđenje za finansijske malverzacije, pobjegao je iz Japana i stigao u Liban.

On je potvrdio danas da se nalazi u Libanu i obećao da će slobodno govoriti za novinare, ostavljajući zaprepašćen svoj advokatski tim u Japanu.

“Sada sam u Libanu. Nijesam više talac pristrasnog japanskog pravnog sistema gdje prevladava prezumpcija krivice”, napisao je Gon u saopštenju koje je prenio njegov portparol.

Gon ima libansko, francusko i brazilsko državljanstvo.

“Nijesam pobjegao od pravde, oslobodio sam se od nepravde i političkog progona. Konačno mogu slobodno da komuniciram sa medijima što ću uraditi odmah od iduće nedjelje”, rekao je Gon, koji ima kuću u Bejrutu.

Njegov glavni japanski advokat Juniširo Hironaka rekao je da Gonov odlazak za njega bio potpuno iznenađenje i da je šokiran. Rekao je da je o tome da je Gon pobjegao iz Japana saznao sa televizije i da ni na koji način nije u to umiješan.

Gon je stigao juče na aerodrom u Bejrutu, prema jednom libanskom bezbednosnom izvoru, dok je drugi izvor rekao za Frans pres da nije jasno kako je napustio Japan.

Prema libanskom listu Al Džumhurija, koji je prvi objavio vijest, smijenjeni šef saveza Reno-Nisan-Micubiši stigao je u Bejrut avionom iz Turske.

Gon je bio u kućnom pritvoru u Japanu gde je trebalo da mu se sudi od iduće godine za navodne finansijske malverzacije.

“Karlos Gon ne pokušava da pobjegne od svojih odgovornosti ali bježi od nepravde japanskog sistema”, rekao je ranije za Frans pres izvor blizak tom slučaju koji nije želio da mu se navede ime.

Od kada je uhapšen, 19. novembra u Tokiju Gonovi advokati i porodica žustro kritikuju njegove uslove pritvora, ophodjenje prema njemu i način na koji janapanski sudovi vode proces protiv njega.

On je sredinom novembra mogao na daljinu preko videa da razgovara sa svojom suprugom Karol, prvi put posle osam mjeseci. Nekoliko dana prije toga njegova djeca tražila su pravedan proces za njihovog oca u članku objavljenom na portalu francuskog javnog radija Fransenfo (Franceinfo).

Prema njegovom timu za komunikacije Gon je tražio potpuno ukidanje raznih zabrana prema njemu koje je smatrao “preteranim, svirepim i nehumanim” da bi se poštovala njegova osnovna prava kao i prava njegove supruge.

Čovjek koji je pozdravljan kao “spasilac Nisana” kada je došao u tu japansku grupu 1999. godine proveo je ukupno 130 dana u zatvoru od novembra 2018. On je prvi put pušten uslovno na slobodu na proljeće ove godine, zatim ponovo uhapšen, a od kraja aprila je u kućnom pritvoru u Tokiju.

Protiv Gona su podignute četiri optužnice, dvije za neprijavljivanje prihoda kod Nisana berzanskim vlastima, i dvije za iznevjeravanje povjerenja.

Kao posljedica sudskog gonjenja, Gon je izbačen sa mjesta predsjednika Nisana i Micubiši motorsa, ubrzo poslije njegovog pritvaranja prije 13 mjeseci. Zatim je podnio ostavku na mjesto predsjednika Renoa, prije nego što su protiv njega u Francuskoj pokrenute druge istrage.

Od početka slučaja Karlos Gon je govorio o zaveri Nisana kako bi se spriječio plan o većoj integraciji Nisana s Renoom.

Source link

Preporučeno za vas