Barselona (Ilustracija)

Barselona zabranila vozila koja najviše zagađuju


Prema novim propisima, dizel vozila registrovana u Španiji prije 2005. ili 2006, i vozila na benzin registrovana prije 2000. više ne smiju da se voze od ponedjeljka do petka od 7.00 do 20.00 na teritoriji grada
Edit

Gradska uprava Barselone od danas je zabranila upotrebu vozila, najvećih zagađivača, u nastojanju da smanji visoke emisije štetnih gasova. 

Prema novim propisima, dizel vozila registrovana u Španiji prije 2005. ili 2006, i vozila na benzin registrovana prije 2000. više ne smiju da se voze od ponedjeljka do petka od 7.00 do 20.00 na teritoriji grada od 1,6 miliona stanovnika.

Vlasnici tih vozila mogu da traže deset dana dozvole vožnje godišnje.

Vlasnici stranih vozila treba da traže dozvolu od gradskih vlasti da ih koriste u zoni zabrane u Barseloni uz prijetnju kaznom od najmanje 100 eura.

Od 2021, kombiji, kamioni i autobusi koji najviše zagađuju će potpasti pod istu zabranu.

Prema gradskim vlastima, zabrana obuhvata 50.000 vozila dnevno i smanjiće emisiju azot dioksida za 15 odsto.

Glavni grad Španije, Madrid od prije godinu dana ograničio je vožnju u istorijskom centru na one koji stanuju u tom dijelu, dok oni koji nisu rezidenti mogu da koriste vozila ako ne zagađuju, odnosno ako su hibridna ili električna.

To je mnogo restriktivnija mjera nego za Barselonu, ali zona na koju se odnosi je mnogo manja.

Gradonačelnica Barselone Ada Čolau je takođe nagovijestila mogućnost uvođenja naplate za ulazak u grad od jula, kao što rade druge evropske metropole kao što su London, Stokholm i Milano.

Prema posljednjem izvještaju iz 2017. godine Barselona od 2002. prelazi nivo sitnih čestica dozvoljen prema Međunarodnoj zdravstvenoj organizaciji i nivo ugljen dioksida koji određuje Brisel.

Evropska komisja je krajem jula Španiju tužila Evropskom sudu pravde kao jednu od posljednjih zemalja od kojih Brisel traži da poštuje zakone vezane za kvalitet vazduha.

Source link

Preporučeno za vas