Baloteli u dresu Italije

Balotelijeva borba: Ja sam Italijan, i to je problem idiotima


“Ne kažem da sam drugačiji od ostalih igrača koje vrijeđaju na isti način, istim majmunskim kricima, ali problem je što sam Italijan”, rekao je Baloteli, koji je rođen u Italiji, a porijeklom je iz Gane
Edit

Fudbaler Breše Mario Baloteli rekao je da je veliki problem to što ga u Italiji vrijeđaju na rasnoj osnovi.

Tokom utakmice sa Veronom prošlog vikenda, protivnički navijači su oponašali majmunske krike i na rasnoj osnovi vrijeđali Balotelija. 

On je prekinuo igru, uzeo je loptu i bijesno je šutnuo na tribinu  na kojoj su bili smješteni ti navijači.

“Ne kažem da sam drugačiji od ostalih igrača koje vrijeđaju na isti način, istim majmunskim kricima, ali problem je što sam Italijan”, rekao je Baloteli, koji je rođen u Italiji, a porijeklom je iz Gane.

Vođa navijača Verone Luka Kastelini, rekao je da situaciju vidi drugačije.

“Baloteli je Italijan pošto ima državljanstvo, ali nikada neće biti pravi Italijan”, rekao je Kastelini.

Njegova izjava privukla je pažnju italijanske senatorke Lilijane Segre, 89-godišnjakinje koja je preživjela Aušvic.

“Oni još sude o ljudima prema boji kože? To je dobar razlog zbog čega nadležni odmah moraju da počnu da rade”, rekla je ona. 

Baloteli je rekao da ljude poput Kastelinija “treba zabraniti u društvu, a ne samo u fudbalu”.

Fudbalski klub Verona zabranio je Kasteliniju ulazak na stadion do 2030. godine, a italijanska liga djelimično je zatvorila stadion za narednu utakmicu.

To je pomak, pošto je liga do sada ignorisala uvrede istog tipa koje je dobio napadač Intera Romelu Lukaku tokom utakmice sa Kaljarijem u septembru. Takođe, navijači Verone nisu kažnjeni za uvrede na rasnoj osnovi upućene fudbaleru Milana Franku Kesiju.

Ove sezone u Seriji A vrijeđani su i Dalber Enrike, Miralem Pjanić, Kalidu Kulibali. Svi, osim Pjanića koji je Bosanac, su tamnoputi.

Predsjednik Verone Mauricio Seti rekao je da se njegov klub tretira kao “žrtveni jarac”.

Navijači u Veroni su i 2010. godine vrijeđali Balotelija na rasnoj osnovi, kada je igrao za Inter. On je tada rekao da mu se navijači Kjeva gade.

Poslije tri godine u Francuskoj, Baloteli se ove sezone vratio u Italiju, u Brešu, svoj rodni grad i velikog regionalnog rivala Verone.

“Da budem iskren, zaista volim stadion u Veroni i njihove navijače, pošto su se uvijek rugali na zabavan i ironičan način. Ako žele da ometu fudbalera, to mogu da urade na hiljadu načina, ali ne rasizmom”, rekao je Baloteli za televiziju Italija 1.

On je dodao da su mu te uvrede teže pale jer ih je čula i njegova kćerka. 

“Mogu da podnesem sve vrsta uvreda, ali one na rasnoj osnovi nisu prihvatljive, nikada nisu bile i nikada neće biti. Oni koji to rade, a ponavaljam, u manjini su – to su kompletni idioti”, naveo je Baloteli.

Source link

Preporučeno za vas